Record salariul mediu net în martie

În luna martie, salariul mediu net din România atinge un nou record de 3.547 lei, în timp ce șomajul scade la 5,5%. Șomajul a fost ținut sub control printr-o combinație de subvenții acordate de guvern și finanțate dintr-un împrumut simplificat acordat de Comisia Europeană.

173
3 minute de lectură
Record salariul mediu net în martie
În martie, salariul mediu net din România atinge un nou record de 3.547 lei, în timp ce șomajul scade la 5,5%. Cu toate acestea, salariul mediu net a încetinit față de ratele de creștere anuale ridicate observate în trecut și este cea mai slabă performanță din 2013. Șomajul a fost ținut sub control printr-o combinație de subvenții acordate de Guvern și finanțate dintr-un împrumut soft acordat de Comisia Europeană. Cu toate acestea, șomajul scade probabil din cauza părinților care nu caută un loc de muncă ocupați să aibă grijă de copii acasă din cauza închiderii forțate a școlilor și grădinițelor.

Salariul mediu mediu record din România a fost atins în martie, crescând la 3.547 RON (726 EUR). Comparativ cu martie 2020, și chiar dacă s-a adaptat la inflație, salariul mediu net face un nou record cu 7,7% mai mult.

În termeni reali, dezumflat de inflația prețurilor de consum, salariul mediu net a crescut cu 4,5% YOY, în timp ce rata anuală de creștere a salariului net exprimat în valută străină a fost de 6,3% YOY.
Cu toate acestea, salariile nete din România au încetinit vizibil de la ratele de creștere anuale ridicate observate în trecut.
În primul trimestru al anului 2021, salariul mediu net a crescut cu doar 6,4% YOY – ceea ce reprezintă 3,3% YOY în termeni reali. Cu excepția perioadei de blocare din 2020 în al doilea trimestru, aceasta este cea mai slabă performanță din 2013. În sens pozitiv, o creștere reală de 3,3% YOY este încă robustă și probabil să sprijine expansiunea consumului privat.
Pentru T1, salariul mediu net exprimat în euro a crescut cu 4,6%, până la 704 EUR.
În conformitate cu decizia Guvernului, totuși, în primul trimestru al anului, salariile din sectorul bugetar au rămas constante (+/- 1%). În sectoarele administrației publice, salariile sunt peste media la nivelul întregii economii (5.069 lei). În sectorul sănătății, acestea au crescut marginal cu 0,5% QOQ la 4.193 RON, iar în educație, rămân doar puțin peste media la nivelul întregii economii (3.608 RON).
Șomajul în România scade la 5,5% în martie.
În martie, biroul de statistică INS a anunțat că rata șomajului ajustată sezonier a Organizației Internaționale a Muncii (ILO), care arată ponderea populației în vârstă de muncă care caută în mod activ un loc de muncă, în martie a scăzut la 5,5%. În ianuarie, a avansat de la 5,6% la 5,7% în februarie. Cifrele sunt compilate conform unei noi metodologii începând cu ianuarie, ceea ce le face să nu fie comparabile cu cele lansate în 2020, a declarat INS.
Șomajul a fost ținut sub control printr-o combinație de subvenții acordate de guvern și finanțate dintr-un împrumut simplificat acordat de Comisia Europeană. Potrivit Eurostat, scăderea șomajului poate fi explicată prin așteptarea oamenilor de a nu găsi un loc de muncă până la sfârșitul crizei sau a părinților ocupați cu îngrijirea copiilor acasă din cauza închiderii forțate a școlilor și grădinițelor.
[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele