Încetinirea semnificativă a salariilor nete în România

Salariile din România și-au reluat creșterea în octombrie 2020, după ce criza și-a comprimat creșterea anuală la doar 0,7%. Deși românii au cel de-al doilea cost al forței de muncă cel mai scăzut din Uniunea Europeană, în 2020, aceștia au rezervat în continuare economii sau investiții în medie cu puțin peste 700 EUR

191
4 minute de lectură

Potrivit organismului de prognozare a României (CNSP), la un an de la declanșarea pandemiei COVID-19, dinamica salariilor din 2021 în România se așteaptă să crească în termeni reali. Se estimează că salariile nete vor crește cu 4,4%, după avansul de 4,0% din 2020. Încetinirea semnificativă a salariilor nete în România este în comparație cu creșterea de 8,8% din 2019.

În octombrie 2020, salariul mediu brut în România a crescut cu 4,9% în termeni reali (+ 7,3% nominal) comparativ cu aceeași lună a anului trecut. În termeni absoluți, salariul mediu net al României a fost de 3.343 RON (686 EUR), în timp ce salariul mediu brut a fost de 5.452 RON (1.118 EUR). Astfel, piața muncii din România revine la situația dinaintea crizei, după ce salariile au înregistrat o creștere reală anuală slabă de 0,7% (+ 3,2% YOY în termeni nominali) în al doilea trimestru al anului.

În previziunile sale de toamnă, Comisia Europeană presupune un avans similar al salariilor în România, cu peste 4% pe an, în termeni reali.

Convergența costului forței de muncă în România se accelerează în timpul pandemiei

România a avut a doua cea mai mică valoare medie a câștigurilor medii brute pe oră din Uniunea Europeană în 2018, potrivit datelor Eurostat.

Costul forței de muncă din România este în curs de recuperare cu restul Uniunii, înregistrând rate de creștere solide în ultimul an – fără a reduce însă prea mult diferența dintre salariile locale și cele din statele membre occidentale. Valoarea mediană a câștigurilor brute orare ale angajaților români a fost de 3,7 EUR, mai mare decât în ​​comparație cu Bulgaria – 2,4 EUR. Acest lucru se compară cu 27,2 EUR în Danemarca și 17,2 EUR în Germania.

În 2020, creșterea costului forței de muncă în Uniunea Europeană a încetinit, de asemenea, la 1,6% față de anul anterior (față de 5,7% în România), de la 2,3-2,4% YOY rate de creștere în a doua jumătate a anului 2019.

Cele mai recente evoluții economice din România au fost vizibile în ceea ce privește câștigurile: salariile medii din transportul aerian au scăzut cu 4,5% YOY în septembrie 2020, în timp ce cele din sectorul curieratului au crescut cu 11,4% YOY (rămânând totuși la doar 72% din economie) medie largă). Începând cu luna septembrie, salariile din sectorul rafinării petrolului din România au crescut semnificativ (+ 15,2% anual), unde salariul net este deja de 2,4 ori mai mare decât media la nivelul întregii economii.

Românii economisesc în medie 700 EUR în 2020

Potrivit unui raport regional din Europa Centrală și de Est realizat de Grupul Erste Bank, în 2020 românii au rezervat ca economii sau investiții în medie 59 EUR pe lună. Acesta este cu 6% mai mult decât cu un an mai devreme și cu 28% mai mult comparativ cu 2015. Cu toate acestea, acesta este doar jumătate din banii alocați de slovaci – liderii din grupul de țări chestionate de Erste Bank. Raportul a dezvăluit o tendință similară de creștere în toate țările și o conștientizare în creștere pentru importanța de a pune deoparte banii.

Economisitorii din CEE răspund că situația lor financiară personală s-a înrăutățit, în general, în ultimii ani, din cauza creșterii costurilor vieții și a impactului crizei Covid-19 ca principalele motive. Au reușit încă să pună mai mulți bani deoparte în acest an datorită veniturilor mai mari și a nivelurilor generale de ocupare îmbunătățite, precum și prin amânarea sau anularea achizițiilor mai mari.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele