Dăncilă este noul consilier personal al guvernatorului băncii centrale din Romania

Guvernatorul băncii centrale a României îl angajează pe fostul premier Viorica Dăncilă în calitate de consilier personal. Ea se va alătura echipei de consilieri personali a guvernatorului, unde o altă numire a fostului europarlamentar Ioan Pascu a ridicat deja întrebări și a provocat perplexitate publică.

209
3 minute de lectură
consilier personal al guvernatorului
Foto: Bogdan Cristel

Banca Naţională a României (BNR) a confirmat că fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, membru al Partidului Social Democrat, este noul consilier personal al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Numirea noului consilier personal al guvernatorului este a doua care provoacă ridicarea sprâncenelor publicului. În timp ce guvernatorul Isarescu își numește personal consilierii, selecția fostului europarlamentar, vicepreședinte al Parlamentului European și politician social-democrat de vârf, Ioan Mircea Pascu, ridică întrebări. După căderea comunismului în 1990, Ioan Pascu a ocupat funcții înalte de apărare și securitate în România.
Domnul Pascu a absolvit aceeași Academie de Studii Economice, aceeași facultate de comerț exterior, în același an cu guvernatorul Isarescu. Academia este cunoscută ca o sursă de servicii de informații în străinătate.
În iunie anul trecut, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), însărcinat cu investigarea documentelor fostelor servicii secrete comuniste (Securitate), a concluzionat că Mugur Isarescu a colaborat cu poliția secretă comunistă. CNSAS a depus o cerere la Curtea de Apel, solicitând Curții să se pronunțe asupra statutului de guvernator BNR ca fost colaborator al Securității, pe baza documentelor prezentate.
Numirea Vioricăi Dăncilă și a lui Ioan Mircea Pascu a fost privită în general ca o amenințare la adresa credibilității băncii centrale, având în vedere expertiza problematică a ambilor politicieni.
Pregătirea profesională a doamnei Dăncilă pentru funcția de consilier personal al guvernatorului BNR se bazează pe „experiența ei de prim-ministru și cunoștințele sale în domeniu”, potrivit directorului de comunicare al BNR, Dan Suciu.
Viorica Dăncilă se va alătura unei echipe care lucrează la strategia națională de dezvoltare durabilă și energie verde. Echipa este condusă de un alt consilier al guvernatorului BNR, Eugen Dijmărescu. În ceea ce privește responsabilitatea și remunerația, poziția fostului premier este inferioară celei a domnului Dijmărescu.
Viorica Dăncilă a fost prim-ministru în 2019 mai puțin de un an. Ea a fost destituită după un vot de cenzură, în urma căruia Partidul Național Liberal (PNL) a înlocuit guvernul social-democraților. În timpul mandatului lui Dăncilă ca prim-ministru, guvernatorul BNR Isarescu a primit un nou mandat de guvernator.
Mrs Dăncilă a absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, în cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești. She akiris masterul ”Spațiul Public European”, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. Până să-și înceapă cariera de europarlamentar PSD în 2009, a lucrat pentru Petrom (mai târziu OMV Petrom).
[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele