Documentul pentru călătoriile UE în timpul pandemiei a fost de acord

„Certificatul digital COVID-19 UE” va fi introdus pe 1 iulie și va arăta starea de sănătate a purtătorului în ceea ce privește infecția. Certificatul va fi eliberat pentru vaccinați, pentru cei care s-au îmbolnăvit și pentru deținătorii unui test negativ COVID-19. Statele membre UE nu ar necesita teste suplimentare și nu vor pune în carantină pasagerii vaccinați cu două doze împotriva COVID-19.

269
3 minute de lectură

Instituțiile europene au ajuns la un acord preliminar joi seară pentru a introduce un certificat pentru cetățenii europeni pentru călătoriile UE în timpul pandemiei de coronavirus. 

Documentul UE de călătorie în timpul pandemiei, care va fi denumit „Certificatul digital COVID-19 UE” (certificat), va arăta starea de sănătate a purtătorului în ceea ce privește infecția și va fi emis în trei versiuni – pentru vaccinați, pentru cei care au fost bolnavi și pentru deținătorii unui test negativ COVID-19. Călătorii UE timpul pandemiei

Numele documentului pentru călătoriile UE în timpul pandemiei a fost schimbat din propunerea inițială a Comisiei Europene de a se numi Certificat verde digital la inițiativa Parlamentului European. Călătorii UE timpul pandemiei

Europarlamentarul olandez Jøren Lenars, care era membru al echipei de negocieri a parlamentului, a declarat că s-a ajuns la un acord conform căruia statele membre nu vor necesita teste suplimentare și nu vor pune în carantină pasagerii vaccinați cu două doze împotriva COVID-19.

Comisia Europeană va furniza 100 de milioane de euro pentru a cumpăra teste PCR „accesibile” pentru persoanele care trebuie să fie testate pentru a obține un certificat. Intenția inițială a Parlamentului European de a negocia testarea gratuită nu a fost acceptată.

“Negocierile au fost dificile. La un moment dat, am rămas cu impresia că statele membre erau mai interesate de suveranitatea lor decât de drepturile cetățenilor lor. Mulțumesc Domnului că am reușit să găsim un compromis”, a spus Lenars.

Europarlamentarul a declarat că s-a convenit că statele membre se vor abține de la impunerea unor restricții suplimentare de călătorie, precum teste suplimentare și cerințe de carantină, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare pentru a proteja sănătatea publică. În cazul măsurilor de călătorie mai stricte, acestea vor fi anunțate cu cel puțin 48 de ore înainte de intrarea lor în vigoare.

Acordul urmează să fie votat de Parlamentul European și de statele membre înainte de a fi adoptat.

Bruxellesul speră să introducă certificatul pe 1 iulie pentru a facilita călătoria în UE. Cu toate acestea, nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorii și persoanele care nu o au vor putea călători în condițiile actuale – cu test PCR și carantină.

Certificatul va fi emis pe suport de hârtie sau în format electronic. Va avea un cod QR pentru a-și verifica autenticitatea.

Un acord de principiu a fost de asemenea convenit miercuri cu privire la regimul de călătorie pentru turiștii din țări terțe. Pasagerii din țări terțe vor putea intra liber în UE dacă sunt vaccinați cu vaccinurile COVID-19 aprobate de UE. În mod separat, UE va adopta o listă a țărilor cu risc scăzut din care turiștii pot călători fără a fi vaccinați.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele