Belarus a deturnat un avion cu 170 de persoane pentru a face față unui inamic. Rezumatul crizei.

Prin ordonarea deturnării unui avion de pasageri care zboară peste Belarus pe ruta dintr-o țară UE în alta, președintele Alexander Lukașenko și-a atras atenția la nivel mondial și a declanșat o criză politică fără precedent în aviație și o nouă rezistență din Europa luni după protestele împotriva guvernării sale de 27 de ani .

95
4 minute de lectură

Belarus a deturnat un avion al Ryanair din Atena, era așteptat la Vilnius în jurul orei 14:00, ora României, duminică, 23 mai. În schimb, zborul FR4978 a fost deviat peste spațiul aerian din Belarus cu puțin înainte de a intra în spațiul aerian lituanian, iar avionul cu 170 de persoane la bord a aterizat la Minsk.

Anunțuri de amenințare cu bombă au apărut în mass-media și rețelele sociale din Belarus (o zi mai târziu, legate de Hamas, pe care le-au negat). Ulterior au fost difuzate de agenția de stat pentru telegraf, care a scris că președintele Alexander Lukașenko a ordonat personal ca avionul să fie redirecționat către Minsk.

Obiectivul

Roman Protasevich, jurnalist și cofondator al platformei Nexta, aflat la bord, a fost arestat acolo. Anul trecut, platforma a coordonat și organizat manifestanți în timpul protestelor împotriva lui Lukașenko în cadrul realegerilor sale anunțate, cu peste 80% din voturi.

Pasagerii de la bord au așteptat ore întregi la aeroport înainte de a continua spre Vilnius. Un total de cinci oameni mai puțini au ajuns în capitala lituaniană decât cei care se îmbarcaseră la Atena – Protasevic, 26 de ani, iubita lui și alți trei. Potrivit directorului executiv al Ryanair, aceștia erau probabil agenți ai KGB din Belarus.

Protasevici a apărut ieri pe o înregistrare distribuită de statul belarus. El spune că este bine și mărturisește cu mărturisirea sa pentru participarea la organizarea protestelor. Una dintre ipotezele despre înregistrare este că înregistrarea a fost făcută sub presiunea autorităților din Belarus.

Prin decizia cui

Autoritățile din Belarus au susținut că, după informațiile primite de la controlorii de trafic aerian, echipajul de zbor FR4978 a acționat la propria lor discreție; numai cei recomandați pentru controlul traficului aerian. Ryanair a încercat, de asemenea, să se apere argumentând că după aceste date despre amenințare a fost aleasă o aterizare la cel mai apropiat aeroport.

Acest anunț a fost imediat pus la îndoială de opoziția din Belarus, de Europa de Vest și de experții în aviație. Cel mai apropiat aeroport de avion se afla la Vilnius, la 73 km distanță, și la Minsk – aproape de două ori mai departe.

În plus, luptătorii beloruși MiG-29 au fost trimiși să intercepteze și să escorteze avionul către aeroportul din Minsk. Belarusul spune că obiectivul era asigurarea unei aterizări sigure.

Potrivit platformei FlightRadar, avionul Ryanair care zboară de la Atena la Vilnius începe de obicei să coboare peste teritoriul Belarusului la aproximativ 177 km de destinație (valoarea medie a zborurilor pe această rută anul trecut). De această dată, menține înălțimea obișnuită până se abate la 73 km de Vilnius, la 30 km de granița cu Lituania.

Reacții

Majoritatea țărilor europene, inclusiv România, au condamnat acțiunile Belarusului și au susținut că, în realitate, Belarus a deturnat un avion. Lukașenko a fost acuzat de „terorism de stat” și „piraterie internațională”. De la Lufthansa și KLM la Air France, mai multe companii aeriene au refuzat să zboare peste Belarus. Ieri, un zbor Lufthansa a fost reținut pe aeroportul din Minsk din cauza unei presupuse amenințări.

Potrivit Svetlana Tsikhanovska, oponentul lui Lukașenko la alegerile de anul trecut pe care UE nu l-a recunoscut, Protasevici se confruntă cu pedeapsa cu moartea în Belarus pentru că a fost identificat ca „terorist”.

Rusia și-a declarat inițial sprijinul pentru Belarus și a condamnat reacția puternică a Occidentului. Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a schimbat tonul și a chemat să investigheze incidentul (iubita reținută a lui Protasevici, Sofia Sapega, este cetățean rus).

Acțiunea UE

Bielorusia a schimbat aproape toate subiectele în prima zi a Consiliului European, care a început ieri la Bruxelles.

Drept urmare, liderii au decis să impună noi sancțiuni economice Belarusului și să închidă spațiul aerian al UE avioanelor companiilor aeriene din Belarus.

Decizia luată nu include cele mai severe sancțiuni în discuție ca propunere de oprire completă a traficului UE-Belarus.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele