CEx al PSD, convocat la 15 iulie

44
4 minute de lectură

Social-democrații au fost convocați în ședința Comitetului Executiv pe data de 15 iulie,ora 12.00, la Parlament, au declarat surse din PSD, citate de Mediafax. Principalele subiecte abordate vor fi remaniere, sondajele pentru alegerea prezidențiabilului și pregătirile pentru Congresul din 3 august.

Pe lângă această ședință a CEx de lunea viitoare este posibil să mai fie o ședință a Comitetului Exectiv și la 22 iulie, au precizat sursele citate.

Referitor la remaniere, în vizor ar fi Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc sau ministrul Agriculturii Petre Daea, au adăugat sursele citate.

Pentru portofoliul Agricultură ar fi luat în calcul actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu, au precizat surse din partid.

În ceea ce îl privește pe Daniel Suciu, care a candidat pentru funcția de președinte executiv al PSD, la Congresul din 29 iunie, nu ar mai fi dorit de Eugen Teodorovici ca vicepremier și la Ministerul Dezvoltării.

Nemulțumiri în PSD există și față de ministrul Justiției Ana Birchall, însă o decizie în ceea ce o privește nu a fost luată de premier. Birchall este și vicepremier interimar pentru parteneriate strategice, în timp ce Eugen Teodorovici e vicepremier interimar, după plecarea lui Viorel Ștefan ca membru la Curtea de Conturi a Uniunii Europene.

Potrivit surselor din PSD, Viorica Dăncilă se gândește să nominalizeze parlamentari la ministerele mai sus amintite, în vederea unei susțineri mai largi în partid a candidatului la prezidențiale al partidului.

Sunt avute în vedere și ministere care aparțin ALDE, precum cel de Externe, condus de Teodor Meleșcanu și cel al Energiei, condus de Anton Anton. Deși nu au avut încă loc discuții în coaliție, PSD ar lua în considerare un schimb de portofolii, astfel încât MAE să revină social-democraților, iar la schimb ALDE să primească un alt portofoliu, au explicat sursele citate.

Referitor la prezidențiabil, favorit în competiția internă ar fi președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, au mai spus sursele social-democrate. La CEx din 22 iulie vor fi prezentate și date din sondajele de opinie comandate de partid pe acest subiect.

PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidențiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidențiabil din afara partidului. În sondaje sunt introduși cei care și-au anunțat intenția de a candida pentru un mandat la Cotroceni, precum și o întrebare deschisă despre un posibil candidat din exteriorul formațiunii.

Până acum și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleșoianu, senatorul Șerban Nicolae. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar dori să fie candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, marți, că electoratul liberal îl obligă să își depună candidatura la prezidențiale, urmând să stabilească dacă va fi una comună cu PSD. Tăriceanu spune că, în sondajul deja realizat, 90% dintre cei care votează cu PSD și-au arătat susținerea pentru candidatura sa.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a declarat, luni, la România Tv, că Congresul pentru desemnarea candidatului la prezidențiale va avea loc pe 3 august.

Surse din partid au spus MEDIAFAX că e foarte probabil să mai existe o ședință a CEx înaintea Congresului, unde practic vor fi luate toate deciziile importante, reuniunea din 3 august la care sunt așteptați să participe circa 1.000 de delegați fiind mai mult o formalitate.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, sâmbăta trecută, că începând din această săptămână va fi evaluată activitatea fiecărui minister în parte, precizând că membrii coaliției guvernamentale vor decide dacă se va face remaniere sau se va lua în calcul o restructurare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele