CEX pentru remaniere. SURSE: Dacă PSD nu intră în turul 2 la prezidențiale, Dăncilă va demisiona

153
7 minute de lectură

16.32 – Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, după ședința CEx PSD, modificările din Guvern, Ramona Mănescu fiind propunerea pentru Externe, Nicolae Moga pentru Interne și Mihai Fifor pentru funcția de vicepremier pe Parteneriate Strategice.

Pentru vicepremier pe probleme economice, interimatul se finalizează la jumătatea lunii august. „Vom avea o nouă discuție legată de acest portofoliu și, bineînțeles, de ministerele aflate în evaluare”, a mai completat Dăncilă.

16.28 – Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunțat că în CEx de luni a fost dat un vot pentru ca partidul să aibă un candidat propriu la prezidențiale. Ea a adăugat că a fost în favoarea unui mandatări a conducerii PSD de a intra în dialog imediat cu ALDE și Pro România pentru o alianță.

„Pentru un candidat al PSD, dar mandatarea conducerii PSD de a intra în dialog imediat cu colegii noștri de la ALDE și Pro România, pentru un candidat la prezidențiale în turul întâi, dacă nu măcar pentru turul al doilea. Acum s-a dat acest vot în sensul ca PSD să aibă propriul candidat”, a afirmat Gabriela Firea, luni, după CEx.

Firea a mai spus că „trebuie să mergem cu un candidat puternic, să aibă un procentaj mare de încredere în rândul populației, pentru că timpul e foarte scurt și nu avem timp să creștem un alt coleg. Suntem în întârziere ”. 

UPDATE: Viorica Dăncilă le-a transmis social-democraților, în CEx de luni, că în cazul în care PSD nu va intra în turul al doilea la alegerile prezidențiale, atunci ea va fi prima care își va da demisia de la șefia partidului, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Sursele citate au precizat că au fost discuții în contradictoriu în ședință între Gabriela Firea și Viorica Dăncilă.

Primarul general al Capitalei i-a reproșat premierului că este prima care iese public să vorbească despre o candidatură la prezidențiale, deși susține mereu că lucrurile trebuie discutate și decise în forurile statutare ale PSD.


Comitetul Executiv al PSD se reunește, luni, de la ora 12.00, la Parlament, informează Mediafax.

Președintele partidului, Viorica Dăncilă, a afirmat că o temă abordată va fi remanierea care vizează opt ministere, printre care și unele de la ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE îl va înlocui pe Teodor Meleșcanu de la MAE.

ALDE se va reuni, tot luni, în ședința Biroului Politic, de la ora 13.00, la Parlament, însă în absența liderului partidului, care a anunțat că este în concediu.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că a avut o discuție informală cu cei din ALDE și au decis ca ministrul de Externe Teodor Meleșcanu să fie remaniat. Acesta a precizat că Biroul Politic al formațiunii va decide, luni, și persoana care îi va lua locul acestuia.

Viorica Dăncilă a mai anunțat că, la CEx al PSD de luni, vor fi făcute propuneri și pentru funcțiile de vicepremieri conduse interimar de Ana Birchall și Eugen Teodorovici. Premierul a precizat că după Comitetul Executiv al partidului va avea o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că vor exista discuții despre o remaniere mai restrânsă, în primă fază.

Astfel, o schimbare ar putea fi făcută la ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, potrivit surselor menționate. Alte ministere luate în vizor sunt: Dezvoltarea, unde este Daniel Suciu, care este și vicepremier, Internele – Carmen Dan, Transporturile – Răzvan Cuc și Agricultura – Petre Daea.

Viorica Dăncilă ar dori o remaniere în două etape.

De asemenea, pentru portofoliul Agricultură ar putea fi o variantă actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu.

Senatorul Nicolae Moga este lua în calcul de PSD ca să facă parte din Cabinetul Dăncilă, posibil la Dezvoltare sau Turism, au explicat sursele menționate.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor ar vrea și el o funcție în Guvern, au adăugat sursele social-democrate, indiferent de minister. În trecut, acesta a fost ministru al Apărării.

Nemulțumiri în PSD există și față de ministrul Justiției Ana Birchall, interimar ca vicepremier plin la parteneriate strategice, însă care ar putea fi propusă să fie vicepremier plin. Ea ar putea fi totuși schimbată de la Justiție, înlocuitorul luat în considerare fiind Robert Cazanciuc, au spus surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Chestionată dacă există tensiunii sau neînțelegeri între ea și ministrul Justiției Ana Birchall, Viorica Dăncilă a răspuns, vineri, la aniversarea Zilei Naționale a Franței la sediul ambasadei: „Eu am relații foarte bune cu toți miniștrii Cabinetului”.

Cabinetul Dăncilă este format din 27 de ministere, dintre care patru portofolii sunt deținute de ALDE, și anume Externe – Teodor Meleșcanu, Mediu – Grațiela Gavrilescu, Energie – Anton Anton și Ministerul pentru Relația cu Parlamentul – Viorel Ilie.

În principiu, PSD ar putea discuta la CEx și despre înlocuitorul lui Mihai Fifor la șefia Consiliului Național. Liderul PSD Vrancea Marian Oprișan și-ar dori această funcție, au precizat surse din partid.

Un alt subiect de discuție în Comitetul Executiv anunțat de președintele PSD va viza măsurile economice și rectificarea bugetară planificată să aibă loc la finalul lunii.

Discuții în CEx și despre prezidențiabil

Tăriceanu anunță posibilitatea unei alte alianțe, dacă nu va fi candidatul unic al PSD-ALDE.

În CEx de luni ar putea fi abordat și subiectul sondajelor de opinie comandate de PSD pentru alegerea prezidențiabilului, precum și pregătirile pentru Congresul din 3 august.

PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidențiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidențiabil din afara partidului. În sondaje sunt introduși cei care și-au anunțat intenția de a candida pentru un mandat la Cotroceni, precum și o întrebare deschisă despre un posibil candidat din exteriorul formațiunii.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, la Teleorman, că este foarte important ca organizațiile partidului să susțină candidatul la prezidențiale și că majoritatea filialelor s-au exprimat pentru un candidat din interiorul partidului.

De asemenea, premierul a spus că, în cazul în care PSD îi va solicita să candideze la prezidențiale, va accepta ce spune formațiunea și nu va da înapoi. Ea a menționat însă că opțiunea sa este să meargă în spatele altui candidat.

Până acum și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleșoianu, senatorul Șerban Nicolae.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu ar dori să fie candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

De cealaltă, parte, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că în cazul în care nu va fi decis un candidat comun pentru prezidențiale al PSD-ALDE, atunci partidul pe care îl conduce va căuta o altă formul de alianță, posibil cu Pro România. El a mai spus, întrebat dacă prezidențiabilul ar putea rupe coaliția, că are respect pentru partenerii de guvernare, însă dincolo de orgolii ar trebui ca PSD-ALDE să aibă realism și pragmatism politic.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele