China a lansat cea mai mare rețea 5G din lume. Huawei, lider al tehnologiei

926
4 minute de lectură

China a activat astăzi cea mai mare rețea 5G din lume. Cei trei operatori de stat de telecomunicații ai țării și-au lansat astăzi serviciile în noua rețea ultrarapidă.

China Mobile, China Telecom și China Unicom oferă abonamente 5G începând de la 128 de yuani (18 dolari) pentru 30 GB de date pe lună.

Serviciile comerciale 5G sunt acum disponibile în 50 de orașe, între care Beijing, Shanghai, Guangzhou și Shenzhen, potrivit agenției Xinhua. În Shanghai, aproape 12.000 de stații 5G au fost activate pentru a acoperi regiunile importante ale orașului.

Alte țări, între care Statele Unite și Coreea de Sud, au lansat servicii 5G în diferite regiuni, la începutul anului, însă rețeaua lansată de China este de departe cea mai mare, consolidând și mai mult rolul țării în evoluția globală a tehnologiei.

„Dimensiunea acestei rețele și prețul practicat pentru serviciile 5G vor avea un impact major pe toată linia de aprovizionare“, a comentat analistul Chris Lane, din cadrul Bernstein Research, citat de CNN.

China are mai mulți utilizatori de internet mobil decât oricare altă țară, cu aproximativ 850 de milioane de persoane care-și folosesc telefoanele pentru a naviga pe internet.

Analiștii estimează că, până-n 2020, China va avea 110 milioane de utilizatori de tehnologie 5G — aproximativ 7% din populația țării.

Coreea de Sud și-a lansat în aprilie rețeaua 5G și aproximativ 3% dintre utilizatorii de internet ai țării s-au abonat la acest serviciu.

Huawei, un rol esențial

Gigantul tehnologic Huawei, cel mai mare fabricant de echipamente de telecomunicații din lume și unul dintre cele mai mari nume din industria telefoanelor smart, și-a asumat un rol esențial în noua rețea 5G a Chinei.

Compania cu sediul în Shenzhen are contracte cu toți cei trei operatori de telecomunicații ai Chinei. China Mobile, cel mai mare furnizor de internet al țării, a acordat Huawei aproape jumătate din contractele pentru punerea la punct a rețelei, după cum informează China Daily. Restul contractelor s-au încheiat cu companiile concurente Ericsson, Nokia și ZTE.

Huawei a resimțit presiunea unei campanii lansate de Statele Unite împotriva sa. Washingtonul a cerut unui număr semnificativ de țări să blocheze accesul echipamentelor Huawei la noile rețele 5G, sub pretextul că Beijingul ar putea folosi aceste rețele pentru a spiona. Huawei a respins ferm și în repetate rânduri ideea că echipamentele sale ar putea reprezenta un risc la adresa securității.

Însă, în pofida presiunilor, Huawei a reușit să găsească clienți pentru produsele sale 5G. Într-un raport dat publicității la începutul lunii, compania a anunțat semnarea a 60 de contracte comerciale cu operatori din toată lumea, pentru furnizarea de echipamente 5G, devansând Ericsson și Nokia.

Vânzări de telefoane 5G

Mai mulți fabricanți chinezi de telefoane smart au început deja să vândă aparate cu tehnologie 5G în China. Însă Huawei se află pe poziția de favorit pentru a domina piața, „datorită implicării sale în dezvoltarea rețelelor 5G și a controlului exercitat asupra unor componente esențiale“, consideră Nicole Peng, analist în cadrul companiei de cercetare Canalys.

Potrivit lui Peng, competitori locali precum Oppo, Vivo sau Xiaomi vor avea mari dificultăți în a face față rivalului Huawei. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele