China respinge acuzațiile de spionaj ale SUA la adresa Huawei

18
2 minute de lectură

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat astăzi, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles, că Beijingul nu este de acord cu avertismentul Statelor Unite cu privire la securitatea echipamentelor Huawei, informează Mediafax.

Statele Unite au avertizat în ultima perioadă că echipamentele gigantului chinez Huawei ar putea fi utilizate de către Beijing pentru a spiona statele occidentale, acuzații despre care înaltul oficial chinez susține că sunt făcute pentru a lovi în companie. „Ne opunem acuzațiilor nefondate și anormale făcute din rațiuni politice pentru a afecta companiile străine“, a declarat Wang Yi, făcând astfel o referire voalată la Huawei. Compania chineză este interesată de licitațiile pentru noile tehnologii mobile din Europa.

„Credem că astfel de acțiuni sunt anormale, imorale și nefondate“, a adăugat oficialul chinez după o întâlnire cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, la Bruxelles. Întâlnirea va fi urmată de un prânz cu miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Cele două întrevederi fac parte din eforturile pe care China le depune pentru a-și îmbunătăți relațiile comerciale cu Blocul comunitar, în condițiile în care analiștii susțin că Europa este tot mai reticentă față de politicile economice ale Beijingului. „China devine expansionistă și ar trebui să respecte regulile“, a declarat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius înaintea prânzului cu Wang de joi.

Liderii europeni vor discuta subiectul relațiilor cu China pentru prima dată în ultimii ani, urmând ca la 6 aprilie să aibă loc un summit UE-China la Bruxelles. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a declarat China ca fiind un „rival sistemic“ și a cerut statelor membre să fie mai ferme față de Beijing. Luni, Wang a declarat că o competiție între Uniunea Europeană și China „ar putea fi inevitabilă“, chiar dacă atât el, cât și Mogherini au vorbit despre un parteneriat strategic între Bruxelles și Beijing.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele