China și Rusia propun anularea unor sancțiuni ONU ce vizează Coreea de Nord

86
2 minute de lectură
Foto: Pixabay

China și Rusia au propus luni un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care va elimina unele din sancțiunile ce vizează Coreea de Nord, printre care și anularea interdicției ce vizează nord-coreenii care lucrează în străinătate, potrivit Reuters. Scopul declarat al măsurii este de a „îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei civile”.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

Proiectul salută „continuarea dialogului dintre Statele Unite și DPRK (Coreea de Nord) la toate nivelurile, cu scopul înnodării de noi relații SUA-DPRK, construirea încrederii reciproce și unirea eforturilor pentru a construi o pace durabilă și stabilă în Peninsula Coreeană într-o manieră etapizată și sincronizată”.

Rusia și China propun scutirea de sancțiuni a exporturilor nord-coreene de fructe de mare şi textile, cât și a proiectelor de cooperare rutieră și feroviară între Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Cele două mari puteri mai propun și anularea interdicției ce vizează nord-coreenii care lucrează în străinătate și eliminarea unei cerințe din 2017, ce prevede ca toți muncitorii nord-coreeni să fie repatriați până săptămâna viitoare.

Pentru a fi aprobat, proiectul de rezoluţie trebuie supus votului în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, însă nu se știe dacă proiectul va ajunge acolo, mai spune Reuters.

Pentru a fi aprobată, o rezoluţie are nevoie de nouă voturi favorabile şi niciun veto din partea membrilor permanenți ai Consiliului (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia sau China).

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au afirmat în mai multe rânduri că nicio sancţiune ONU nu va fi anulată până când Coreea de Nord nu renunţă la programele sale de înarmare balistică și nucleară.

Există temeri că Phenianul ar putea relua testele de arme nucleare sau balistice, suspendate în 2017, în contextul în care tensiunile între Washington și Phenian s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza impasului în negocierile privind denuclearizarea Coreei de Nord.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele