Home Cover Cinci argumente pentru revitalizarea rugby-ului românesc

Cinci argumente pentru revitalizarea rugby-ului românesc

0
Cinci argumente pentru revitalizarea rugby-ului românesc
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
5 minute de lectură

Acum știm. România va lipsi de la Cupa Mondială de Rugby 2019 din Japonia. Este prima ediție a acestei competiții globale, care a debutat în 1987, care are loc fără reprezentanții frunzei de stejar.

de Ovidiu Nahoi

Și nu pentru că echipa română n-ar fi reușit să se califice pe teren, ci în urma unei decizii luate în birouri.

La 6 iunie, World Rugby a respins apelul formulat de Federația Română de Rugby în privința deciziei prin care „Stejarii” au fost excluși de la Cupa Mondială. World Rugby a menținut decizia inițială, emisă de Comisia de Soluționare a Disputelor pe 15 mai.

România plătește astfel, foarte scump, pentru greșeala de a fi a folosit un jucător neeligibil, Sione Fakaosilea, originar din Tonga, în opt partide din preliminariile Cupei Mondiale. Pentru fiecare meci în care a jucat, prima reprezentativă a primit o penalizare de cinci puncte, ceea ce a dus-o în afara locurilor care i-ar fi permis să ajungă la Cupa Mondială.

O reducere a penalizării, în baza unor circumstanțe atenuante, invocate de partea română la apel, le-ar fi permis Stejarilor să participe la turneul de recalificare, cu șanse bune de a ajunge, în cele din urmă, în Japonia. Dar nu a fost cazul.

Rugby-ul din România trece acum prin probabil cel mai greu moment al existenței sale. Văduvit de banii așteptați de la World Rugby pentru calificarea la Cupa Mondială, cu o bază de selecție extrem de redusă și cluburi care de-abia supraviețuiesc, acest sport poate acum să alunece foarte ușor în subsoluri. De unde îi va fi greu să revină, într-o disciplină în care ierarhiile sunt extrem de greu de răsturnat.

Dar, în același timp, momentul poate fi unul de cotitură și reorganizare, care să dea rugby-ului românesc un nou impuls. Depinde mult de felul în care Federația va reuși să-și recâștige credibilitatea. Și există o serie de argumente pentru care sponsorii și autoritățile merită să investească pentru revitalizarea acestui sport.

  1. Tradiția

În România se joacă rugby de mai bine de o sută de ani. Prima medalie olimpică pentru România a venit de la rugby, la Paris, în 1924. Este adevărat, a fost o medalie de bronz într-un turneu de trei participanți. Am pierdut cu Statele Unite și Franța, dar fără români, care au ajuns la Paris în vagoane de clasa a treia, turneul n-ar fi avut loc. Nimic neobișnuit într-un sport care, alături de victorie, știe să răsplătească și bravura învinsului.

  1. Unicitatea în regiune

Exceptând Georgia, unde rugby-ul își trage seva din proverbiala rezistență antisovietică a caucazienilor, românii sunt singura națiune rugbistică de după ceea ce era odată „Cortina de Fier”. Adus de tinerii români plecați să studieze la Paris, jocul de rugby a fost mereu o adevărată declarație de europenitate, chiar și în perioada neagră a comunismului. În România, rugby-ul este o moștenire istorică.

  1. Calitatea rugbistului român

Românii nu sunt cunoscuți pentru un rugby spectaculos, dar în această disciplină extrem de selectivă și-au câștigat un loc respectat prin spiritul lor de luptă. Grămada română a fost și este considerată și la această oră una dintre cele mai de temut din lume. România va produce mereu rugbiști de calitate.

  1. Eficiența

Pentru mulți comentatori, baza slabă de selecție reprezintă principalul handicap. Și acest lucru nu poate fi contrazis. Totuși, chiar și în aceste condiții, echipa României a fost capabilă mereu de rezultate mari. Să examinăm doar victoria de la ultima Cupă Mondială, din 2015, împotriva Canadei, cu 17-15. România are 8.000 de rugbiști legitimați, față de peste 100.000 în cazul Canadei. Și victoria de la Cupa Mondială n-a fost o întâmplare (de altfel, în rugby, surprizele sunt aproape inexistente). De atunci, românii i-au mai bătut de două ori pe canadieni, acasă și în deplasare. Federația Română de Rugby cheltuie anual circa 3 milioane de euro, de aproape 15 ori mai puțin decât Italia, o națională în fața căreia România pierde la mare luptă. În nicio altă disciplină nu se realizează atât de mult cu atât de puțin. O investiție minimală în cluburi, baze sportive și juniori ar putea da rezultate uimitoare. De ce? Recitiți punctul 3.

  1. Educația prin rugby

În România, lumea rugby-ului a fost mereu una restrânsă numeric, dar de bună calitate. De-a lungul deceniilor, printre practicanții acestui sport s-a putut regăsi o pleiadă de intelectuali și elite profesionale – arhitecți, medici, universitari, ingineri. Valorile acestui sport (spirit de echipă, fair-play, modestie și putere de sacrificiu) reprezintă o puternică bază educațională. Investiția în rugby este și o investiție într-o societate mai bună.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here