Ciocnirea a două culturi

Pentru români, orice succes cu relevanță  europeană sau globală reprezintă un motiv de mândrie națională.

141
2 minute de lectură

Revista umoristică franceza ”Charlie Hebdo” a publicat în ultimul număr caricatura din poză.

Textul atașat a fost: “O româncă a câștigat Roland Garros. Sportiva: Fiare vechi, fiare vechi!”.

Comentariu de Ovidiu Nahoi

Charlie Hebdo este o revista de satira care apare saptamanal. Aceasta este recunoscuta pentru umorul sau controversat.

Acest caz reprezintă ciocnirea a două culturi. Pentru români, orice succes cu relevanță  europeană sau globală reprezintă un motiv de mândrie națională, iar laureatul este pus imediat pe un piedestal care, teoretic, ar trebui să-l facă intangibil.

Este aici și unul dintre posibilele răspunsuri la întrebarea de ce a fost huiduită primărița Gabriela Firea la festivitatea de pe Arena Națională: pentru că publicul a simțit că omul politic încearcă să se urce – nemeritat – pe piedestalul sportivului.

În plus, caricatura trezește amintiri dureroase printre români. În primul deceniu de după căderea comunismului ei au fost ținuți la ușa Uniunii Europene, prin umilitorul regim de vize. Printre altele, și din cauza delincvenței și crimei transfrontaliere, pe care o bună parte din societatea românească a pus-o – și aceasta, doar în parte justificat – pe seama minorității rroma. Cei mai mulți dintre români nu înțeleg nici azi de ce o persoană de etnie rroma este descrisă în presa străină drept ”român”. O confuzie între naționalitate și cetățenie, desigur, dar generatoare de multă frustrare.

De partea cealaltă, francezii privesc lucrurile cu mult mai multă relaxare, într-o cultură în care, prin tradiție, totul poate fi negat și supus discuției, în care nu există adevăruri imuabile. Mituri, cu atât mai puțin.

Charlie Hebdo, la rândul său, nu reprezintă nici pe departe curentul principal din presa franceză. Revista satirică este suficient de controversată la ea acasă și, oricum, nu a iertat pe nimeni, permițându-și să râdă de toată lumea: de la profetul Mahomed la orașul italian Amatrice, ras de un cutremur devastator în august 2016 sau victimele recentei erupții a vulcanului Fuego din Guatemala.

Polemicile și răspunsurile pline de țâfnă nu servesc la nimic. Charlie Hebdo va continua să râdă de cine va voi și o va face cu atât mai apăsat cu cât va stârni reacții de protest.  Ceea ce nu înseamnă că toți francezii  sau măcar majoritatea lor vor fi de acord cu abordarea revistei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele