Citibank estimează un preț mediu al petrolului de 64 de dolari/baril în 2019

26
3 minute de lectură

Cotațiile petrolului Brent ar putea atinge o medie de 64 de dolari/baril în 2019, pe fondul așteptatei stopări a reducerii producției de către statele OPEC+, dar nu este exclus un vârf de 70 de dolari/baril, au estimate analiștii grupului financiar Citibank. Estimarea este cu 2 dolari mai mare decât prognoza anterioară a Citibank pentru evoluția prețului mediu al barilului de petrol Brent.

”Estimăm că în 2019 cotația medie a petrolului Brent va fi de 64 USD, revizuită cu până la 2 dolari / baril. Cu toate acestea, ne așteptăm la fluctuații ale prețurilor, și nu excludem posibilitatea unor crșteri de până la  70 de dolari/baril în primul trimestru din 2019 și după aceea. Presiunea americană asupra Arabiei Saudite și asupra OPEC + ar putea fi reluată dacă prețurile barilului de petrol Brent depășesc 70 de dolari, în timp ce Rusia pare din ce în ce mai reticentă să extindă mult mai mult reducerile “, spun analiștiide la Citibank, într-o notă către investitori.

Într-un peisaj geopolitic tensionat probabilitatea ca prețurile să rămână sub presiune de creștere nu poate fi exclusă, mai adaugă raportul Citibank. Separat de scenariul de bază al evoluției cotațiilor petrolului, analiștii de la Citibank evaluează și două alte posibile evoluții, una de creștere a prețurilor și alta de scădere a acestora. ”Prognoza noastră optimist indică și o medie de 74 de dolari pe baril în 2019, cu atingerea unei cotații de peste 80 de dolari pe baril pe alocuri cu OPEC+ în situația de a reduce producția spre finalul anului. Ar putea apărea și alte pierderi de ofertă, în particular dinspre Venezuela și Iran”, spun analiștii Citibank.

”Scenariul nostru pessimist, cu o probabilitate de realizare de 15%, are în vedere posibilitatea ca OPEC+ să majoreze producția mai devreme de iunie, probabil începând cu aprilie. Arabia Saudită ar putea schimba strategia de reducere producției, trecând la creșterea producției. Cererea mai slabă s-ar putea concretiza după trecerea iernii, cu riscuri macroeconomice. Oferta și-ar putea reveni în Iran sau în Libia. Acest lucru ar putea împinge prețurile la 50 de dolari cu posibile scăderi până la ora 20 de dolari pe baril”, au concluzionat analiștii Citibank.

Sentimentul global privind riscurile va fi important pentru evoluția prețurilor petrolului, spun analiștii în energie. În eventualitatea în care derogările actuale privind Iranul nu vor fi prelungite în aprilie, atunci vom asista la scădere importantă a producției de petrol iraniene, care ar trebui compensată rapid prin ajustarea producției OPEC + pentru a atenua efectul de creștere a cotațiilor. Un alt punct de inflexiune pentru cotațiile petrolului va fi, probabil, în aprilie, când OPEC + își va revizui acordul său din decembrie.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele