CNN: Johnson a câștigat alegerile, însă ar putea avea probleme în menținerea Marii Britanii unite

12
2 minute de lectură
Foto: Getty Images

Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a câștigat alegerile din Marea Britanie, acesta a scăzut în sondaje în Scoția, ceea ce ar putea reprezenta “o bombă constituțională cu ceas”, relatează site-ul postului CNN, citat de Mediafax.

Boris Johnson și premierul scoțian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian, care a informat deja că va cere un referendum pentru independență, sunt pe punctul de a intra conflict.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea obținută de Partidul Conservator reprezintă acum o certitudine, iar Scoția refuză să iasă din Uniunea Europeană.

“Boris Johnson are un mandat de a scoate Marea Britanie din UE. Trebuie să accepte că eu am un mandat pentru a oferi un viitor alternativ pentru Scoția”, a declarat recent Sturgeon.

Din punct de vedere politic, cele două arată diferit, ceea ce ar putea crea o presiune din partea Partidului Național Scoțian pentru a obține un referendum prin care să își declare independența.

Boris Johnson a avertizat anterior că nu va oferi Scoției posibilitatea de a organiza un referendum pentru independență.

Pe de altă parte, mulți unioniști din Irlanda de Nord consideră că înțelegerea negociată de premierul britanic reprezintă o “trădare” și sunt de părere că aceasta va izola provincia de restul Marii Britanii.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis vineri seară prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.

Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele