Sabah: La summit-ul NATO, Trump s-a arătat, necondiţionat, de partea Turciei

78
3 minute de lectură
Sursă: Wikimedia

Cea mai importantă problemă care aşteaptă o rezolvare de la summit-ul NATO, care a început ieri la Londra, va fi rezultatul la care se va ajunge în privinţa reacţiei Turciei la standardul dublu impus de NATO. Turcia spune că NATO a rămas spectator la ameninţarea teroristă împotriva ţării noastre, ameninţare care vine de pe teritoriul Siriei. Şi mai mult, Macron apreciază că nu este vorba despre o ameninţare teroristă, ci este o presiune pe care Turcia o exercită asupra kurzilor. În concluzie, Turcia respinge planurile NATO de apărare a ţărilor baltice împotriva Rusiei. În acest timp, şi achiziţia de către Turcia a sistemului S-400 din Rusia generează confuzie în cadrul NATO.

În două zile vom afla ce se va întâmpla la reuniunea la nivel înalt. Acum trebuie doar să urmărim, în special, modul în care Trump va aborda evenimentele. Înaintea summit-ului NATO, preşedintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit la Ambasada SUA de la Londra cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. În declaraţia făcută jurnaliştilor după întâlnire, Trump a spus: “Iubesc Turcia. Ne înţelegem bine cu preşedintele Erdoğan.” Şi a adăugat: “Avem relaţii bune cu Turcia. Am rămas destul timp la graniţa ei, acum ne-am retras. Face o treabă bună.”

Legat de operaţiunea de capturare a lui Baghdadi, Trump a spus: “Iubesc Turcia. Ne înţelegem bine cu Erdoğan. Ne-au fost de mare ajutor în operaţiunea Baghdadi. Nu se putea mai bine, nu puteau să ne sprijine mai mult” şi a făcut referire şi la avioanele F-35. Trump a declarat: “Turcia a achiziţionat avioane de luptă F-35 în valoare de miliarde de dolari. Dacă noi vom refuza să i le vindem, atunci vor căuta în altă parte”. Trump a adăugat că în trecut Turcia a dorit să achiziţioneze diverse arme din SUA, dar că administrația Obama a împiedicat acest lucru şi din acest motiv Ankara a achiziţionat arme din Rusia.

Întrebat dacă “După ocuparea Siriei, Turcia ar mai trebui să fie membră NATO?”, Trump a răspuns: “Acest lucru ar trebui dezbătut între aliaţi.”

Donald Trump a reacţionat şi faţă de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a declarat “NATO se află în moarte cerebrală”. Trump a apreciat cuvintele lui Macron drept “foarte insultătoare”. Trump a subliniat că declaraţia lui Macron l-a uimit foarte tare si a adăugat: “Turcia i-a răspuns lui Macron că el se află în moarte cerebrală, ceea ce este foarte interesant”.

Iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a arătat că Turcia este un aliat foarte important şi că pentru a vedea acest lucru este suficient să ne uităm la frontieră şi a adăugat: “În lupta noastră împotriva ISIS, Turcia a fost o ţară extrem de importantă. Nu ar fi fost posibilă înfrângerea ISIS fără să folosim bazele militare din Turcia.”

Sursa: RADOR

Editorial de Mehmet Barlas/Traducerea: Emel – Birgül  Mauki/rcostea

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele