Comisar european: UE va căuta o resetare a relației comerciale cu SUA

48
2 minute de lectură

Phil Hogan, noul comisar european pentru comerț, a declarat luni că va căuta o resetare a relației comerciale între Uniunea Europeană și Statele Unite și va avea discuții pe mai multe subiecte complicate când se va întâlni pentru prima dată cu omologul său american, relatează Reuters, preluat de Mediafax.

Urmăriți-ne și pe Facebook

Administrația președintelui american, Donald Trump, a impus, la jumătatea anului 2018, tarife pe oțelul și aluminiul provenite din Uniunea Europeană. Totodată, a majorat taxele vamale pe bunuri europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari, pe fondul disputei subvențiilor plătite de statele UE în conturile producătorului european de aeronave Airbus, iar acum amenință Franța cu noi tarife pe seama unei taxe de 3% pe veniturile giganților americani de internet.

Hogan, irlandezul care și-a preluat luna trecută mandatul de comisar european pentru comerț, a avut deja un prim dialog cu omologul său american Robert Lighthizer înainte de Crăciun, potrivit declarațiilor acestuia într-o publicație irlandeză.

„Am convenit să ne întâlnim la Washington la mijlocul lunii ianuarie pentru a discuta lunga listă de dispute care provoacă tensiuni între UE și SUA. Nu are rost să intrăm în detaliile rezolvării tuturor problemelor comerciale, dacă nu cădem de acord asupra unei agende comerciale comune“, a precizat Hogan.

„Voi căuta o resetare a relației comerciale UE-SUA pe subiecte precum tarifele pe oțel și aluminiu și amenințarea Statelor Unite cu tarife în replică la planurile privind o taxă digitală în Europa“, a mai spus el.

Teoretic, cele două părți încearcă, în prezent, să ajungă la o înțelegere comună care să elimine în general taxele pe import, însă negociatorii s-au blocat asupra subiectului produselor agricole, despre care SUA spune că trebuie să fie inclus într-un eventual pact comercial, lucru pe care UE îl refuză.

Un alt subiect problematic pentru UE în negocieri este politica Washingtonului de paralizare a activității Organizației Mondiale a Comerțului prin blocarea numirii unor noi membri în corpul ce soluționează disputele comerciale internaționale. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele