Comisarul care încă nu este…

83
6 minute de lectură
Foto: Agerpres

Cu câteva zile înainte de a da piept cu o moțiune de cenzură cât se poate de amenințătoare și cu două luni înaintea prezidențialelor, PSD înregistrează o usturătoare înfrângere la nivel european. Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia juridică a Parlamentului European pentru suspiciuni de conflict de interese. Nici măcar nu a apucat să arate cât de potrivită e pentru postul de comisar pe Transporturi, căci a căzut la proba preliminară a integrității. Un eșec dur la un capitol sensibil în general pentru demnitarii din România. Și Ungaria a împărtășit soarta noastră, dar s-a repliat rapid. La noi, dat fiind contextul electoral, dimensiunile eșecului sunt mult amplificate. În plus, mai e ceva. În încercarea de a-și păstra șansele, Rovana Plumb a făcut o mișcare cu care a sperat să își spele obrazul și să îi facă pe eurodeputați să-și uite suspiciunile. A scos rapid, într-un weekend, dovada că își stinge datoria care-i punea bețe în cariera de comisar, oferind în schimb creditorului două apartamente în București. Mișcarea n-a ținut însă, ba, mai mult, membrii comisiei juridice nici nu au luat în seamă scrisoarea prin care Rovana Plumb îi înștiința că acum, cu două apartamente în minus, e curată ca lacrima. Au confirmat votul de respingere fără prea multă vorbă, iar președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut guvernului de la București să vină rapid cu o nouă propunere.

Cazul Rovana este, pe de o parte, o dovadă că mai avem până înțelegem cu adevărat regulile după care funcționează Uniunea Europeană și cărora trebuie să ne conformăm. Și dacă imediat după căderea lui Liviu Dragnea PSD-ul își mai temperase criticile la adresa Uniunii și a celor care o conduc, iată că tonul revine. „În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României”, explică Rovana Plumb într-un comunicat decizia JURI.

Respingerea Rovanei Plumb pentru postul de comisar este exploatată cum se cuvine în registru electoral de către toate părțile. Viorica Dăncilă îi i-a apărarea colegei de partid, o exonerează de orice vină pentru că pur și simplu știe de ce s-au întâmplat toate. „Atitudinea Comisiei JURI a fost profund încurajată de opoziția din România, în frunte cu președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. Și să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul Grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Să nu uităm că președintele Comisiei JURI este membru al grupului condus de domnul Cioloș! Să-l întrebăm și pe domnul Dacian Cioloș ce demersuri a întreprins în acest sens și care este mai exact influența dumnealui în ceea ce privește decizia de astăzi.” În viziunea premierului, explicația pentru faptul că Rovana Plumb nu e comisar se rezumă la sforile trase de opoziție la Bruxelles.

O criză de resurse umane

Noile variante, la care s-a ajuns cu dificultate, trădează o stare de nervozitate și o criză de resurse umane în PSD. Ioan Mircea Pașcu a făcut public faptul ca s-a autopropus la Viorica Dăncilă să fie comisar. Alții au aruncat discret, pe surse, că sunt doriți în această funcție. Într-un final, s-a ajuns tot la Dan Nica, propus și prima oară, împreună cu Rovana Plumb. E vorba de un social-democrat cu vechime și influență în partid, adept fervent al lui Liviu Dragnea, pentru ale cărui idei legate de justiție a militat în Parlamentul European. A scăpat de două dosare, unul clasat, altul prescris, și spune că nu are nicio problemă de integritate pentru care să fie pasibil de a împărtăși soarta colegei Rovana Plumb. Variantă de rezervă este Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul de Externe, o persoană necunoscută, preferată în dauna altor femei din partid, vehiculate ca favorite, precum Claudia Țapardel sau chiar Olguța Vasilescu. O variantă „soft” prin care Viorica Dăncilă a evitat să zgândăre rivalități feminine în partid.

Sursă: European Parliament

O asemenea lovitură, cu un candidat la postul de comisar respins, nu putea decât să vină mănușă contracandidaților Vioricăi Dăncilă la prezidențiale. Iar președintele Iohannis nu a ratat momentul: „Ba, mai mult, acest guvern pesedist, care și-a pierdut și ultima fărâmă de credibilitate, propune pentru funcții europene importante persoane care nu sunt potrivite. Nu trebuie să discutăm foarte mult despre lucruri care au fost demult. Acum, astăzi, persoana propusă pentru comisar european a fost pur și simplu refuzată pentru probleme de integritate. Rușine! Rușine PSD-ului!”.

Candidatul USR, Dan Barna, apasă și el pedala: „Am avertizat, împreună cu colegii europarlamentari, că după ratarea unei prime nominalizări pentru postul de comisar european, PSD nu mai are voie să se joace cu imaginea României.

Cu toate acestea, conducerea PSD a decis să insiste cu deciziile ce pot fi înțelese doar dacă ne uităm la acest partid ca la un grup infracțional organizat, așa cum chiar unul dintre membrii săi ne sugera. Mentalitate de clan și interese meschine de grup”.

Dar, vorba lui Marcel Ciolacu, politica nu e balet, iar Viorica Dăncilă încearcă și ea să tragă foloasele. Reînvie teoria dușmanilor poporului și dă de înțeles că PSD rămâne singurul partid care nu își vinde țara și cetățenii: „Vedem atacuri furibunde, campanii de discreditare și, în esență, o adevărată luptă cu interesele României.[…] Vedem zilele acestea o luptă acerbă, pe mai multe fronturi, pe care au pornit-o unii români cu țara și cu poporul lor”.

Cu țara și poporul înainte, Guvernul Dăncilă riscă, iată, o nouă candidatură. Ce succes va avea, asta rămâne de văzut. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele