Noul plan al Germaniei privind schimbările climatice e intens criticat

Inadecvat

52
4 minute de lectură

Va fi greu să își atingă ținta promisă

Foto: Getty Images / Guliver

CA NIȘTE studenți dezordonați, miniștrii Germaniei au trebuit să piardă o noapte întreagă ca să se poată încadra într-un termen-limită, pe care îl cunoșteau de luni de zile. În 20 septembrie, după ce membrii „cabinetului pentru climă” petrecuseră 19 ore negociind în biroul cancelarului Angela Merkel, ei au făcut public un set de măsuri menite să repună pe șine țara lor, care deraiase în privința mediului. A fost un „Plan Marshall pentru protecția climei,” a declarat entuziast Markus Söder, liderul Uniunii Creștin-Sociale, partenerul electoral al doamnei Merkel. Dar planul a fost imediat respins ca fiind inadecvat.

Germania, al șaselea emițător de bioxid de carbon ca mărime din lume, va rata țintele sale de emisii, anul viitor. Ținta pentru 2030, până când emisiile se presupune că vor fi scăzut cu 55% față de nivelurile din 1990, pare și ea greu de atins. A o atinge înseamnă reducerea emisiilor anuale de la 866 de milioane de tone, cifra de anul trecut, la 563 de milioane, în 12 ani. Noul pachet de măsuri intenționează să traseze o cale spre această țintă.

Documentul este un melanj de subvenții și reglementări, inclusiv investițiile în infrastructura pentru mașinile electrice și căile ferate, stimulente pentru sisteme de încălzire mai curate și expansiunea energiei eoliene. În centrul său, se află un preţ al carbonului pentru sectoare care nu sunt incluse în programul existent al UE pentru schimbul de emisii, mai ales cele privind transportul și clădirile. Scopul este neutralitatea din punctul de vedere al carbonului, până în 2050.

Criticile au fost usturătoare. Unii experți speraseră la un preț inițial al carbonului de cel puțin 50 de euro pe tonă, care să crească, în cele din urmă, la peste 100 de euro, pentru a impulsiona investițiile în combustibili curați și reabilitarea termică a clădirilor, precum și pentru a încuraja o tranziție mai rapidă de la centralele pe cărbuni, care furnizează 29% din electricitatea Germaniei. În schimb, prețul inițial va fi de doar 10 euro pe tonă, în 2021, crescând la 35 de euro, în 2025, fiind tranzacționat, apoi, într-un „coridor” prescris de prețuri. Criticii se plâng și de refuzul guvernului de a se atinge de subvențiile dăunătoare pentru mediu, cum ar fi scutirile de taxe pentru motorină. „Întreg pachetul este doar un mare eșec,” spune Lisa Badum, purtătoarea de cuvânt pe mediu a Partidului Verzilor.

Ambițiile sunt limitate și în privința investițiilor. Conform ministrului de finanțe Olaf Scholz, cheltuielile se vor cifra la 54 de miliarde de euro, în următorii patru ani, toate fiind finanțate din noi venituri. Și, deși actualmente poate să împrumute la rate negative, guvernul își menține angajamentul față de regula „black zero” (zero negru – n.tr. de la expresia în germană „schwarze Null”, din contabilitatea în germană, care înseamnă să nu câștigi niciun ban, dar nici să pierzi bani) conform căreia trebuie să echilibreze bugetul. Claudia Kemfert, de la DIW, un think-tank, susține că ar trebui cheltuit mai mult pe trenuri, pe izolarea clădirilor și pe cercetarea în domeniul combustibililor mai curați.

Apărătorii pachetului de măsuri indică un mecanism anual de revizuire, monitorizat de experți, care pot obliga guvernul să ajusteze politicile dacă sectoarele rămân în urma țintelor privind emisiile. Iar presiunile din partea verzilor, în timp ce pachetul va trece prin parlament, spre adopție, ar putea asigura un preț inițial mai mare pentru carbon.

Ținând cont de critici, doamna Merkel spune că politicienii trebuie să se asigure că cetățenii îi vor urma. Cancelarul știe că angajamentul alegătorilor față de protecția climei se evaporă atunci când li se cere să spună ce sacrificii specifice sunt gata să facă. E mai bine să lase deciziile dificile pe seama viitorului guvern. ■


Acest articol a apărut în secțiunea Europa din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Nu îndeajuns de bun“.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele