Comisia Europeană ar putea impune noi sancțiuni României

30
2 minute de lectură

Comisia Europeană analizează dacă autoritățile române iau măsurile necesare pentru închiderea sau reabilitarea a 48 de depozite de deșeuri, din totalul celor 68 care sunt supuse unei decizii a Curții de Justiție a UE, a declarat o sursă din Executivul de la Bruxelles, citată de Mediafax.

Urmăriți-ne și pe Facebook

Comisia Europeană „nu are cunoștință“ despre un raport privind efectele nocive ale mai multor gropi de gunoi din România și posibilele sancțiuni aplicate prin procedură de infringement împotriva statului român, a afirmat sursa citată.

Autoritățile române ar fi trebuit să comunice până la sfârșitul lunii decembrie 2019 informații actualizate privind stadiul celor 68 de depozite de deșeuri care trebuie închise sau reabilitate, ca urmare a unei decizii a Curții de Justiției a UE. Însă, CE nu a primit nimic în acest sens. Dintre aceste depozite, doar 20 au fost închise.

„Comisia reamintește că a sesizat deja România la Curtea de Justiție a UE pentru depozitele de deșeuri care nu au fost închise sau reabilitate până la 16 iulie 2009, așa cum prevede Directiva privind depozitele de deșeuri (1999/31/CE). Curtea a declarat în octombrie 2018 că România nu și-a îndeplinit obligațiile în legătură cu cele 68 de depozite de deșeuri. În prezent, Comisia examinează dacă autoritățile române iau rapid măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii. Până acum, din cele 68 de depozite supuse litigiului, doar 20 sunt închise. Autoritățile române trebuiau să trimită informații actualizate până la sfârșitul lunii decembrie 2019, dar Comisia nu a primit încă nimic“, potrivit sursei citate.

De asemenea, în baza Tratatului său de aderare la UE, România a închis doar 80 de depozite de deșeuri, din cele 101 care nu se ridicau la standardele cerute și care trebuiau închise și reabilitate până la 16 iulie 2017.

„Comisia urmărește îndeaproape situația și va decide, dacă este cazul, acțiuni suplimentare în acest domeniu“, a mai transmis sursa din cadrul instituției de la Bruxelles. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele