Comisia solicită României să notifice măsurile luate în privința recuperării creanțelor

20
2 minute de lectură
Sursa: pixabay.com

Comisia Europeană a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere României pentru neîndeplinirea obligației de a notifica măsurile luate pentru a se conforma normelor UE privind recuperarea creanțelor de la debitori în alte state membre (Regulamentul privind ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, Regulamentul 2014/655/UE), se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Recuperarea datoriilor reprezintă o provocare deosebită pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), aproximativ un milion de IMM-uri confruntându-se cu probleme legate de datoriile transfrontaliere în UE în fiecare an.

Regulamentul, care a intrat în vigoare în ianuarie 2017, a introdus ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare (EAPO), o modalitate simplă și eficientă, din punctul de vedere al costurilor, de blocare a fondurilor datorate în contul bancar al debitorului, cu scopul de a recupera o parte din cele 600 de milioane EUR pierdute anual din cauza procedurilor juridice lungi și costisitoare, care împiedică întreprinderile să recupereze banii care le sunt datorați în afara țării lor de origine.

În temeiul regulamentului, statele membre sunt obligate să comunice Comisiei modul în care au transpus în legislația lor națională normele de drept intern, cum ar fi metodele de obținere a informațiilor privind contul bancar, autoritățile competente responsabile cu obținerea acestor informații și instanțele competente pentru soluționarea litigiilor în materie de emitere a unei ordonanțe asigurătorii.

România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor formulate de Comisie. În cazul în care România nu răspunde în mod satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trimite un aviz motivat.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele