Noi proteste violente în Hong Kong. Poliţia a folosit gaze lacrimogene

21
3 minute de lectură

Mai mulţi protestatari s-au strâns duminică în diferite zone din Hong Kong pentru a manifesta împotriva Guvernului regional, condus de Carrie Lam, informează agenţia DPA, citată de Mediafax. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și a reținut mai mulți demonstranți.

Protestatarii au criticat decizia recentă a autorităţilor locale de a interzice acoperirea feţei, măsură ce ar permite Administraţiei Carrie Lam să identifice mai uşor protestatarii antiguvernamentali.

Manifestanţii se tem că această decizie ar putea conduce la erodarea suplimentară a libertăţilor democratice în regiunea autonomă.

Poliţia a reţinut duminică mai mulţi protestatari care au ignorat ordinele de a se dispersa. Unele reţineri au fost efectuate aparent arbitrar, în zone în care numărul protestatarilor era redus. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa manifestaţii neautorizate în cel puţin două districte, unde protestatari au construit baricade şi au blocat traficul rutier folosind prăjini lungi din bambus.

Mai multe manifestaţii în zona unor centre comerciale s-au desfăşurat iniţial în mod paşnic, protestatarii scandând sloganuri ca: “Libertate Hong Kong”. Însă, la lăsarea serii, şi-au făcut apariţia activişti cu feţele acoperite şi îmbrăcaţi în negru, care au început să vandalizeze magazine şi staţii de metrou.

Poliţia din Hong Kong a reţinut mai multe persoane, susţinând că a folosit “minimul de forţă”, în contextul în modul de acţiune al poliţiştilor a fost ţinta criticilor în ultimele luni fiind acuzaţi de folosirea excesivă a forţei şi a pierdut respectul şi încrederea multor locuitori din oraş, relatează agenţia Reuters. Înregistrări difuzate de televiziuni arată clienţii unui mall fugind speraţi în momentul în care poliţia a şarjat protestatarii aflaţi în incinta centrului comercial. Protestatarii, mulţi având feţele acoperite pentru a-şi proteja identitatea, au fost deseori ajutaţi de clienţi.

Autorităţile au anunţat că peste 2.300 de persoane au fost reţinute de la începutul protestelor, în luna iunie, mulţi dintre aceştia fiind inculpaţi pentru participarea la manifestaţii.

Carrie Lam, şefa Guvernului din Hong Kong, a declarat că aproape 40% din cei reţinuţi în septembrie erau minori, inclusiv persoane sub vârsta de 15 ani. Protestele în Hong Kong au izbucnit în iunie, ca reacţie la un controversat proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului pro-Beijing condus de Carrie Lam.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele