Comunicatul procurorului general, cercetat pentru că ar fi favorizat-o pe Kovesi

491
7 minute de lectură

Procurorii de la Secţia de anchetare a magistraţilor au extins cercetările în dosarul Laurei Codruţa Kovesi şi anchetează modul în care a fost redactat un comunicat de presă al Parchetului General din 9 ianuarie 2017 privind extrădarea lui Nicolae Popa, au precizat, pentru Mediafax surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, acuzațiile pentru ancheta in rem sunt favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii.

Despre ce e vorba și care e legătura dintre comunicatul Parchetului General și anchetarea lui Kovesi, citată vineri la secția specială de anchetare a magistraților în ziua audierii sale pentru șefia Parchetului European, unde este favorită? 

În decembrie 2018, Sebastian Ghiță a reclamat-o la Secția pentru anchetarea magistraților pe Laura Codruța Kovesi, susținând că aceasta i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa,

Ghiță mai spunea că are martori, dar și o factură doveditoare.

Popa, condamnat în lipsă, la 15 ani de închisoare pentru devalizarea FNI, a fost extrădat și adus în țară. Sebastian Ghiță, alt fugar, refugiat în Serbia pentru a se sustrage problemelor sale din Justiție,  spunea în plângerea sa că aducerea lui Nicolae Popa din Indonezia s-ar fi făcut cu un avion plătit de o firmă privată. “O firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa, fostul director FNI, din Indonezia. O firmă privată, la cererea statului român şi a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi aş vrea să o întreb pe Kovesi: Ce operaţiune e asta? Suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa? Doar eu? Am trimis noi poliţişti în Indonezia?”, susţinea la acea vreme afaceristul.

În urma acestor acuzații, în 9 ianuarie 2017, Parchetul General și Poliția Română au transmis comunicate de presă privind condițiile în care a fost adus în țară Nicolae Popa.

Comunicatul Parchetului General din 9 ianuarie 2017, care face acum obiectul cercetărilor secției speciale:

”Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanță începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracțiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informațiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmații făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță.

Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menționată prin intermediul înregistrărilor difuzate. În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție. Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și de drept.”

Și Poliția Română a transmis un comunicat la acea vreme în care confirma cele susținute de Parchetul General, fără ca secția specială să se fi sesizat vineri și împotriva sa și a celor care l-au emis, așa cum e cazul comunicării făcute de Parchetul General.

Mai mult, Poliția explica și cine a plătit cheltuielile pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa: Ministerul de Interne.

Comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române:

În conformitate cu prevederile art. 10, alin.1, lit. a din Legea 302 din 28 iunie 2004, republicată, privind cooperarea judiciară internatională în materie penală, competența îndeplinirii atribuțiilor specifice de autoritate centrală romană în domeniul cooperării judiciare în materie penală aparține și se exercită de către Ministerul Justiției, prin direcția de specialitate, dacă cererile au că obiect extrădarea, mandatul european de arestare, transferarea persoanelor condamnate. De asemenea, capitolul II din legea mai sus-mentionată descrie procedura în cazul extrădării active.

Mentionăm că, după aprobarea cererii de extrădare de către statul solicitat, preluarea efectivă a persoanei extrădabile se realizează de către Poliția Romană prin ofițeri de poliție specializați în activitatea de escortare.

Referitor la achiziționarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în tară a inculpatului Nicolae Popă, vă informăm că procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achizițiile publice. În cadrul acestor activităti, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câștigând ofertă cea mai mică.

Semnarea contractului și decontarea acestuia au intrat în sarcină Poliției Române. Costurile au fost achitate integral de către instituție, operatorului economic castigător, sumă fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne.

Precizăm că toate documentele mai sus menționate au fost puse la dispoziția Parchetului de pe langă Înaltă Curte de Casație și Justiție, care desfăsoară activităti în cadrul unui dosar penal.”

Care e miza ”inculpării” comunicatului Parchetului General? Pe de o parte, aducerea, sub aceeași pălărie acuzatoare a procurorului general Augustin Lazăr.

Pe de altă parte, fosta șefă a DNA, care este acuzată, în urma plângerii lui Ghiță, că ar fi fost direct implicată în aducerea lui Popa în țară, nu ar mai avea un punct de sprijin în comunicatul dat în 2017 de Parchetul General.

Numai că rămân, dincolo de plângerea lui Ghiță și de credibilitatea pe care secția specială i-o acordă plângerii sale, facturile la care face referire chiar Poliția Română, care spune clar cine a plătit extrădarea lui Popa și care a fost cadrul instituțional în care a fost făcută aducerea în țară a celui condamnat.

Reacția procurorului general, Augustin Lazăr

Augustin Lazăr a reacționat imediat ce în spațiul public a apărut informația extinderii anchetei și a cercetării comunicatului, adică a faptelor care au dus la întocmirea sa prin cercetarea in rem.

Referitor la afirmațiile lansate în spațiul public de către unele instituții media privind modul de gestionare a activității de comunicare publică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, face următoarea precizare: “În calitate de procuror general,  am exercitat atribuțiile de comunicare publică conform dispozițiilor legale în vigoare.  Orice insinuări privind încălcări ale legii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului Public”.

În aceeași zi, fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi a fost audiată de secția specială de anchetare a magistraților, secție înființată de puterea PSD-ALDE în ciuda cererilor explicite din raportul MCV și a recomandărilor Comisiei de la Veneția.

După audierea sa, Kovesi a plecat spre Bruxelles, unde urmează să fie audiată pentru șefia Parchetului European, pentru care este favorită.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele