Congresul american anchetează planul lui Trump de a transfera tehnologie nucleară Arabiei Saudite

60
1 minut de lectură

O comisie din cadrul Congresului american a lansat o anchetă cu privire la informația că Administrația președintelui american, Donald Trump, ar intenționa să construiască reactoare nucleare pe teritoriul Arabiei Saudite.

Situația este de natură să amplifice temerile cu privire la o destabilizare a Orientului Mijlociu prin proliferarea armamentului nuclear. Companii apropiate Casei Albe ar fi făcut eforturi pentru a obține aprobarea pentru aceste transferuri, relatează CNN.

Comisia din cadrul Camerei Reprezentanților avertizează că ancheta este „esențială, în condițiile în care demersul Administrației de a transfera tehnologie nucleară americană Arabiei Saudite a fost deja declanșat“.

La 12 februarie, Donald Trump s-a întâlnit cu mai multe companii nucleare americane la Casa Albă pentru a discuta despre posibilitatea construirii de centrale nucleare în Orientul Mijlociu, inclusiv în Arabia Saudită.

Membri ai Congresului de la Washington au criticat planul Casei Albe, avertizând că ar încălca legile privind transferul de tehnologie nucleară ce ar putea fi folosită pentru declanșarea unui program de dezvoltare a armamentului nuclear. Accesul Arabiei Saudite la tehnologie nucleară ar putea declanșa o cursă a înarmării ce ar destabiliza și mai mult Orientul Mijlociu, în condițiile în care Iranul are deja un program nuclear, au avertizat parlamentarii americani.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele