Legile Justiției, modificate din nou prin OUG

Lazăr nu mai poate infirma soluțiile SIIJ

131
3 minute de lectură

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat adoptarea a două ordonanțe de guvern: una care privește modificarea, din nou, a legilor justiției și una privind desemnarea procurorilor români la Parchetul European.

Toader a anunțat că pentru numirea, pe viitor, a șefilor de parchete va fi necesar avizul plenului CSM și nu al Secției de procurori, cum era până acum.

De asemenea, ordonanța mai prevede că funcțiile de conducere din Parchetul General pot fi ocupate și de judecători iar persoanele care sunt în prezent delegate în funcții de conducerea nu le pot ocupa mai mult de 45 de zile. Toader a criticat faptul că, în prezent, foarte multe funcții de conducere din Ministerul Public sunt ocupate prin delegare.

 “Mai există o modificare destul de importantă, referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, că e procuror general, că e adjunct, că e procuror şef la DNA, DIICOT, şef de secţie, toţi ceilalţi, funcţii care, potrivit legii în vigoare, potrivit legii anterioare, deci înainte de modificare, pentru aceste funcţii se prevede un mandat fix cu o durată de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu înseamnă nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai în condiţiile legii şi până aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanţa cu caracter de noutate? Azi multe funcții de procuror de rang înalt sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu este normal. Avem la finalul ordonanței o normă tranzitorie care spune că cei delegați azi rămân în funcție 45 de zile, dar în 45 de zile ele trebuie ocupate în condițiile legii”, a spus Toader.

O altă modificare prevede că funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor putea fi ocupate şi de judecătorii care au fost procurori.

“Potrivit Ordonanţei, pot candida procurorii care îndeplinesc condiţiile legii, nu se poate altcumva, dar pot candida şi judecători care au fost procurori. Prin urmare cineva cu experienţă din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptării Ordonanţei, intrării în vigoare, are roba de procuror sau a avut cândva robă de procuror adică are experienţă în managementul şi în problemă internă, în problemele de funcţionare, organizare a Ministerului public, prima modificare aşadar cu privire la potenţiali candidaţi se referă la posibilitatea ocupării funcţiilor de procuror de rang înalt şi de către judecătorii care au fost mai devreme sau mai de demult, care au fost procurori”, a spus Toader.

De asemenea, prin ordonanța adoptată marți, este blocată posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială de anchetare a magistraților, atunci când procurorul general le consideră nelegale sau netemeinice. Una dintre prevederile ordonanței arată că şeful secției speciale de anchetare a magistraților poate dispune asupra tuturor soluţiilor care-i privesc pe magistrați.

A doua ordonanță de urgență se referă la procedura de selecție a candidaților la postul de procuror european pentru aplicarea de către România a Regulamentului Consiliului UE din 12 octombrie 2017 pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European.

”Ordonanţa de urgenţă pe care Guvenul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul-şef european. Pentru că în privinţa alegerii procurorului-şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare”, a declarat Tudorel Toader.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele