Home Economie & Finanțe Consiliul fiscal: Balanța riscurilor este înclinată covârșitor în direcția înregistrării unor deficite mult mai ridicate

Consiliul fiscal: Balanța riscurilor este înclinată covârșitor în direcția înregistrării unor deficite mult mai ridicate

0
Consiliul fiscal: Balanța riscurilor este înclinată covârșitor în direcția înregistrării unor deficite mult mai ridicate
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, sustine o alocutiune in cadrul evenimentului "2018 Investor Days" privind perspectiva asupra potentialului de dezvoltare al pietei de capital si oportunitatile de investitii din Romania, organizat de Fondul Proprietatea.
2 minute de lectură

Consiliul fiscal are rezerve mari cu privire la evoluția proiectată a veniturilor din TVA din proiectul de buget, vorbind de o supraevaluare semnificativă a acestora chiar în contextul utilizării scenariului macroeconomic oficial.

În opinia Consiliului fiscal, prin proiectul de buget veniturile din TVA  sunt supraestimate cu circa 5 mld. lei (cca. 1,1 mld. euro), iar cele din contribuțiile sociale si impozitele pe venit cu circa 3,5 mld. lei. O posibilă ”compensare”, dar doar parțială ar putea proveni de la veniturile din taxa pe activele sectorului bancar neluate în calcul în construcția bugetară (pe care Consiliul fiscal le evaluează, în condițiile curente, la circa 4 mld. lei).

”Consiliul fiscal are rezerve în special cu privire la evoluția proiectată a veniturilor din TVA din proiectul de buget, fiind aparentă o supraevaluare semnificativă a acestora chiar în contextul utilizării scenariului macroeconomic oficial. Astfel, veniturile din TVA sunt proiectate să crească (…) cu 17% (cu 10,1 mld. lei ori 0,54% din PIB) comparativ cu nivelul din execuția aferentă anului 2018,” se arată în opinia oficială exprimată de instituție.

Proiectul bugetului general consolidat aferent anului 2019 țintește un deficit în termeni cash de 2,55% din PIB, fiind avută în vedere o reducere cu 0,33 pp din PIB comparativ cu nivelul înregistrat la finele anului 2018 (2,88% din PIB).

”Construcția bugetară acomodează presiuni de proporții la nivelul cheltuielilor de personal, prin menținerea unui ritm ridicat de creștere a cheltuielilor de asistență socială și printr-o expansiune de amploare a investițiilor publice (pe seama proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă), alături de acordarea de facilități fiscale consistente în sectorul construcțiilor,”

Consiliul fiscal apreciază că, în ipoteza unor politici fiscal-bugetare nemodificate, balanța riscurilor este înclinată covârșitor în direcția înregistrării unor deficite mult mai ridicate decât cele preconizate de Strategia Fiscal-Bugetară 2019-2021, semnificativ mai mari decât nivelul de referință aferent brațului corectiv al Pactului de Stabilitate și Creștere de 3% din PIB.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here