Peste 1,2 milioane RON (245.900 EUR) din aproape 4.000 de amenzi autoritățile române percepute sâmbătă, 26 martie, după creșterea monitorizării controlul restricțiilor Covid-19. Restricții mai stricte care vizează limitarea răspândirii Covid-19 se aplică de duminică, 28 martie, incluzând ore de noapte diferite de stingere în funcție de rata de incidență din fiecare localitate.
Peste 8.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care lucrează alături de polițiști locali au verificat aproape 1.500 de locații, inclusiv restaurante, cluburi, baruri, unități de fast-food, centre comerciale, piețe ale fermierilor și pârtii de schi. Au descoperit că 107 întreprinderi nu respectă măsurile stabilite pentru a preveni răspândirea Covid-19 și 3.376 de persoane care nu respectă regulile de protecție sanitară, a anunțat ministrul Afacerilor Interne. Echipele MAI au închis, de asemenea, 32 de petreceri private.
În București, ofițerii de poliție și jandarmii efectuate implică controlul restricțiilor Covid-19 la restaurante, parcuri și alte zone de agrement aglomerate. Aceștia au perceput 378 amenzi în valoare de 367.050 RON (75.215 EUR) atât întreprinderilor, cât și persoanelor fizice. Cluburile bucureștene care și-au suspendat activitatea timp de 30 de zile după verificări sunt Loft cu trei sancțiuni în valoare de 42.000 lei și Bamboo. Au fost verificate și terasele din Parcul Herăstrău și s-au dat zece sancțiuni pentru 113.000 de lei, iar 53 de persoane au fost sancționate cu amenzi pentru 34.000 de lei.
Sute de oameni au protestat duminică seara împotriva restricțiilor Covid-19 din București, Brăila, Galați, Timișoara, Constanța și alte câteva orașe din țară.
Premierul Florin Cîțu a comentat că oamenii ar putea protesta atâta timp cât respectă legislația. El a spus că a înțeles oboseala oamenilor după un an de pandemie, dar mai trebuie depuse eforturi până când majoritatea oamenilor vor fi vaccinați.
„Știm că există în societate o oboseală după un an în care am combătut această pandemie, dar încă nu am trecut. E nevoie de încă un efort să trecem peste această perioadă. Am luat măsuri pentru a încetini gradul de răspândire a virusului și pentru a ne permite să accelereze campania de vaccinare “, a spus Cîțu, într-o conferință de presă.
Două milioane de persoane din România, sau 10% din populație, vor fi vaccinate împotriva COVID-19 până la sfârșitul lunii martie, a spus premierul Florin Citu. El crede că românii vor putea „renunța la purtarea unei măști” în toamnă, dacă un număr mare de oameni decid să primească vaccinul.
„2 milioane de oameni vaccinați anti-COVID, adică 10% din populație, până la sfârșitul lunii martie, în România. În acest weekend vom ajunge la primul milion de români vaccinați cu ambele doze. Sunt veștile bune care trebuie să le facă să respecte în continuare măsurile de protecție. Dacă mergem cât mai mulți să nu vaccinăm, în toamnă putem renunța la purtatul măștii. Hai să respectăm noile măsuri, ca să stopăm creșterea numărului de infectări și să îmbunătățim situația din spitale. Depinde doar de noi să revenim la normalitate!
De asemenea, el a îndemnat oamenii să respecte regulile de prevenire „pentru a reduce numărul crescut de infecții și pentru a îmbunătăți situația spitalelor”.
Campania de vaccinare a României a început pe 27 decembrie. Conform datelor oficiale, peste 1,93 milioane de persoane au primit un vaccin COVID-19 până pe 28 martie: 965.813 au primit prima doză, iar 973.671 au primit ambele doze.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că vaccinul COVID-19 ar putea oferi imunitate împotriva bolii timp de cel puțin 12 luni. Astfel, el nu crede că va fi necesară o vaccinare sezonieră COVID-19.
În știrile conexe, expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus că un al patrulea val al pandemiei este posibil până la sfârșitul acestui an, dar cu un impact mult mai mic și cu un număr mai mic de infecții și spitalizări. Acest lucru va rezulta din „10 milioane de persoane vaccinate în toamnă, iar grupul de persoane care ar putea fi infectate va fi semnificativ mai mic”.
Potrivit acestuia, românii ar putea renunța la masca de protecție sanitară „cel mai probabil undeva în iarna anului 2021, primăvara anului 2022”.