Coreea de Nord reconstruiește o instalație de lansare a rachetelor

19
2 minute de lectură

Imaginile preluate din satelit arată că autoritățile nord-coreene reconstruiesc o instalație de lansare a rachetelor pe care anterior s-au angajat să o desființeze. La rândul său, Administrația americană a avertizat că va impune noi sancțiuni, dacă Phenianul nu va face eforturi reale în vederea desființării programului său nuclear militar.

Imaginile au fost preluate la două zile după eșecul summitului la care au participat președintele american, Donald Trump, și liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, în capitala vietnameză, Hanoi. Întâlnirea ce a avut ca temă denuclearizarea Peninsulei Coreea a fost întreruptă înainte de încheierea programului prestabilit, fără semnarea unui acord, informează BBC.

Baza Sohae a fost utilizată în trecut pentru lansarea de sateliți și testarea motoarelor de rachete, dar niciodată pentru lansarea de rachete balistice.

Operațiunea de dezasamblare a instalației a început anul trecut, dar a fost oprită în momentul blocării negocierilor. Angajamentul Phenianului de a desființa instalația a fost interpretat drept un semn de bună credință.

Între timp, Administrația de la Washington a avertizat că s-ar putea impune noi sancțiuni Coreei de Nord, dacă Phenianul nu face demersurile necesare în vederea denuclearizării.

Imaginile din satelit, provenite de la mai multe surse din Statele Unite, precum și datele furnizate de serviciile de informații din Coreea de Sud susțin ideea unor eforturi de reabilitare a platformei de lansare de la Sohae, în regiunea Tongchang-ri.

Din 2012, Sohae este principala instalație a Coreei de Nord destinată lansării de sateliți. A fost de asemenea utilizată la testarea motoarelor destinate rachetelor ce au capacitatea de a lovi Statele Unite.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, John Bolton, a declarat ieri că Statele Unite vor examina impunerea de noi sancțiuni Coreei de Nord, dacă Phenianul nu va depune eforturi pentru renunţarea la programul său nuclear.

Bolton a declarat pentru Fox Business Network că, după summitul de la Hanoi, Washingtonul va analiza dacă Phenianul şi-a respectat angajamentul de a renunța la „programul său de arme nucleare și tot ce este asociat cu acesta“.

„Dacă nu sunt dispuși să o facă, atunci cred că președintele Trump a fost foarte clar. Nu vor fi scutiți de sancțiunile economice zdrobitoare care le-au fost impuse și vom impune noi sancționi“, a avertizat Bolton, reprezentant al aripei dure care a susținut o abordare fermă asupra Coreei de Nord.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele