Coreea de Sud adâncește disputa comercială cu Japonia

70
2 minute de lectură

Coreea de Sud a decis să elimine Japonia de pe lista partenerilor săi comerciali preferați, escaladând astfel disputa comercială cu vecinul său, dispută ce afectează grav linia de aprovizionare pentru marile companii din domeniul semiconductorilor, informează CNN.

Ministrul comerțului, Sung Yun-mo, a anunțat că Japonia va fi retrogradată din poziția de cel mai de încredere partener, la o categorie inferioară, acuzând Tokyo de încălcarea „principiilor de bază ale regimului internațional privind controlul exporturilor“.

Retrogradarea presupune că exportatorii sud-coreeni către Japonia vor avea nevoie de mai multe documente, vor trebui să ia în calcul mai mult timp pentru aprobări, în timp ce permisele vor expira mai rapid. Oficialii sud-coreeni nu au menționat materiale sau anumite tipuri de produse ce vor fi afectată de noua decizie.

Totodată, Coreea de Sud este deschisă la dialog cu Japonia, dacă Guvernul de la Tokyo dorește acest lucru, a precizat Sung.

La începutul lunii, Japonia a înlăturat Coreea de Sud de pe lista partenerilor comerciali preferați. Tokyo și-a motivat decizia prin faptul că dorește să se asigure că și alte țări și teritorii asiatice beneficiază de un tratament corect.

Disputa comercială dintre cele două țări a debutat luna trecută, când Tokyo a impus controale asupra exporturilor anumitor materiale către Coreea de Sud. Materialele vizate sunt esențiale la fabricarea microcipurilor și sunt astfel vitale pentru Samsung și alte companii sud-coreene care fabrică semiconductori. Măsura obligă companiile exportatoare să aplice pentru o licență pentru fiecare produs în parte, iar acest proces poate dura până la 90 de zile.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele