Coreea de Sud rupe legăturile de informații cu Japonia

77
3 minute de lectură

Coreea de Sud a anunțat că va renunța la un acord cu Japonia de acces comun la informații, dând naștere unor critici aprinse la Tokyo și adâncind o dispută ce a afectat sectorul economic și a redus masiv cooperarea de securitate în raport cu Coreea de Nord, relatează The Guardian.

Directorul-adjunct al Consiliului prezidențial pentru Securitate Națională din Coreea de Sud, Kim You-geun, a spus că Japonia a provocat o „schimbare gravă“ în mediul bilateral de cooperare pe probleme de securitate prin eliminarea Coreei de Sud din lista țărilor preferențiale în ceea ce privește exporturile.

Tokyo a plasat restricții asupra exporturilor de materiale utilizate la fabricarea semiconductorilor, materiale vitale pentru industria microcipurilor din Coreea de Sud.

„În această situație, am stabilit că nu este în interesul nostru național să menținem o înțelegere pe care am semnat-o cu scopul de a schimba informații esențiale pentru securitate“, a spus oficialul, într-o conferință de presă.

Semnat în 2016, Acordul de Securitate Generală al Informației Militare ar fi urmat să se reînnoiască automat sâmbătă.

În virtutea înțelegerii, Japonia și Coreea de Sud puteau să schimbe informații cu privire la programul de rachete și nuclear al Coreei de Nord, amenințare pusă recent în evidență de o serie de lansări de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Ministrul japonez al Apărării, Takeshi Iwaya, a acuzat Coreea de Sud, vineri, că nu apreciază la cota reală amenințarea reprezentată de Coreea de Nord. Renunțarea la pact presupune că cele două țări vor trebui să schimbe informații prin intermediul armatei Statelor Unite.

„Testele repetate de rachete efectuate de Coreea de Nord sunt o amenințare reală la adresa securității iar cooperarea dintre Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite este crucială. Îi sfătuim să ia o decizie înțeleaptă“, a subliniat Iwaya.

Relațiile bilaterale au început să se deterioreze anul trecut ca urmare a unei decizii a unui tribunal sud-coreean de a ordona companiilor japoneze să achite compensații pentru exploatarea forțată a muncitorilor în timpul ocupației japoneze din Peninsula Coreea, în intervalul 1910-1945.

Tensiunile s-au accentuat în momentul în care Japonia a înăsprit rigorile cu privire la exporturile unor materiale esențiale pentru industria microcipurilor din Coreea de Sud și din nou luna trecută, când Tokyo a anunțat că va elimina Coreea de Sud de pe lista țărilor preferențiale în ceea ce privește exporturile. Seulul a răspuns prin eliminarea Japoniei de pe așa-numita „listă albă“ a partenerilor comerciali de încredere.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, s-a declarat îngrijorat cu privire la o cooperare redusă în materie de securitate în regiune. „Suntem dezamăgiți de decizia Coreei de Sud în ceea ce privește acordul de schimb de informații. Le cerem celor două țări să continue dialogul“, a spus Pompeo.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele