Coronavirusul și războiul ideologic

333
4 minute de lectură
Sursa foto: Twitter

Criza coronavirusului nu este doar despre îmbolnăviri, echipamente medicale sau consecințe economice. Este și prilejul unei acerbe confruntări ideologice.

China a depășit momentul de vârf al crizei coronavirusului. Iar acum încearcă să-și spele imaginea pătată după ce a ținut secretă timp de mai multe săptămâni existența epidemiei. Beijingul s-a angajat într-o puternică acțiune de PR.

Regimul comunist chinez a acoperit timp de șapte săptămâni existența virusului, iar aceasta a permis răspândirea nestingherită pe tot globul. Acum, Beijingul a adoptat rolul celui care se află în prima linie în lupta pentru salvarea umanității.

China a trimis mari cantități de măști, numeroase echipe de medici și ventilatoare în întreaga lume. Miliardarul chinez Jack Ma a donat un milion de măști și sute de mii de truse de testare în S.U.A., primul transport sosind în Seattle la începutul săptămânii.

Nici Europa n-a fost uitată. O livrare de 300.000 de măști, trimise de organizații de caritate chineze fondate de Ma și imperiul său, Alibaba, a sosit în Belgia . Agenția de știri chineză de stat Xinhua a publicat o fotografie a unuia dintre containerele drapate cu sloganul „Unirea face puterea”, în franceză, flamandă și chineză.

Operațiunea nu este menită doar să facă uitate greșelile inițiale ale Chinei în gestionarea epidemiei. Este și un răspuns la criticile de ordin politic adresate regimului autoritar.

Partidul Comunist și Xi Jinping, cătuia tocmai i-a fost conferită de curând puterea pe viață, nu pot accepta asemenea critici. Partidul a promis poporului chinez protecție ca și progres economic și social în schimbul cedării drepturilor individuale. Criza coronavirusului a contrazis amar această promisiune. Autoritățile comuniste au ținut secretă amploarea problemei, după un obicei binecunoscut în lumea comunistă, ceea ce a provocat poporului suferințe majore. Acum, partidul trebuie să revină în primplan.

În interior, propaganda de stat a insistat pe succesul Chinei, în combaterea epidemiei, prezentat drept o dovadă că sistemul politic chinez este superior democrației în stil occidental.

În timp ce, în exterior, regimul comunist adoptă rolul bunului samaritean, în paralel cu promovarea unul narativ fals, potrivit căruia virusul ar fi fost plantat în China de către forțele americane participante la o competiție sportivă militară.

Rusia este la rândul ei puternic implicată în operațiuni de dezinformare, pentru a semăna confuzie și neîncredere printre cetățenii europeni , după cum au dezvăluit recent documente ale Comisiei Europene.

Rusia lansează adesea mesaje contradictorii. Pe de o parte, virusul este în realitate inofensiv, dar efectele sale sunt mult amplificate fie pentru a crește profiturile industriei pharma, fie pentru a le oferi liderilor occidentali ocazia de a limita drepturile civile.

Pe de altă parte, aceleași surse rusești vorbesc despre o armă biologică letală, lansată în China de Statele Unite sau Marea Britanie.

Acestor narațiuni li se adaugă unele deja tradiționale pentru propaganda rusă , cum ar fi faptul că Uniunea Europeană este o construcție în pragul destrămării, din cauza închiderii frontierelor. Sau aceea că statele membre bogate storc bogățiile celor sărace și, în schimb, nu le ajută la nevoie, cum ar fi acum, în criza coronavirusului.

Nu firul logic al narațiunii rusești este important, ci semănarea confuziei și neîncrederii.

În ediția de săptămâna viitoare a revistei ”Reporter Global” vă promitem un amplu dosar consacrat războiului ideologic declanșat de criza coronavirusului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele