Coronavirusul va face ca economia Chinei să stagneze în primul trimestru din 2020

122
2 minute de lectură

Epidemia de coronavirus din China va face ca a doua cea mai mare economie din lume să stagneze în primul trimestru din 2020, consideră Ed Hyman, președintele companiei de consultanță Evercore ISI, conform Mediafax. Hyman adaugă că consumul și cheltuielile consumatorilor chinezi se află într-un declin puternic.

“Echipa noastră de analiști estimează creșterea PIB la zero în primul trimestru… China încetinește puternic și asta adaugă îngrijorare cu siguranță”, a spus Hyman într-un interviu pentru CNBC.

În ceea ce privește efectul asupra Statelor Unite, analistul susține că “economia americană nu va fi lovită foarte puternic” și că “nu virusul este cel care contează, ci comerțul”.

“Oamenii nu ies din case, nu se duc la cumpărături și asta afectează în mod special economia chineză”, consideră Hyman.

Analiștii JP Morgan Chase au la rândul lor o prognoză puternic pesimistă pentru creșterea Chinei, de doar 1% în primul trimestru din acest an.

Companiile ce activează în retail și e-commerce în China au anunțat săptămâna trecută că au înregistrat și continuă să marcheze o reducere semnificativă a veniturilor și implicit a afacerilor. O parte din companiile publice americane și canadiene, ce au afaceri în sectorul de retail în China, au anunțat o revizuire negativă a veniturilor pentru primul trimestru din acest an.

Recent, Volkswagen anunța că a amânat până pe 17 februarie reînceperea producției la majoritatea uzinelor deținute în joint-venture cu chinezii de la SAIC Motor, conform Reuters. Totodată, producătorul auto german a amânat cu o săptămână și reînceperea producției la uzina din Tianjin deținută cu grupul chinez FAW. Producția era programată să reînceapă luni, 10 februarie, la toate fabricile din China. Decizia vine pe fondul îngrijorărilor privind extinderea epidemiei de coronavirus, care a cauzat decesul a peste 800 de persoane la nivel global.

Pe fondul războiului comercial cu Statele Unite, economia Chinei a crescut cu 6,1% în 2019, cel mai lent ritm de creștere din 1990.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele