Cotidianul.md: Cele 10 greșeli fatale ale lui Plahotniuc sau Cronica unei morți anunțate

224
4 minute de lectură

Am spus-o chiar la câteva zile după alegerile din 24 februarie că principala miză a lui Plahotniuc erau alegerile anticipate, scrie Alexandru Cozer, într-o analiză publicată pe Cotidianul.md. Doar că, adaugă autorul, o înțelegere Rusia-UE sub auspiciile SUA părea neverosimilă.

Mai jos, momentele-cheie și analiza lui Alexandru Cozer:

1. 31 mai 2019. Plahotniuc apare absolut surprinzător în spațiul public, după două luni de absență și cu doar 10 zile înainte de expirarea termenului în care se mai putea crea o alianță de guvernare, anunțând că își dorește coaliție cu PSRM și că este gata să accepte toate condițiile socialiștilor, inclusiv votarea Zinaidei Grecianîi la funcția de spicher. Motivul: Vizita lui Kozak. Intenția: De a crea impresia că este bătută în cuie alianța PD-PSRM și a rupe orice punte între ACUM și socialiști. Efectul: Plahotniuc a eliminat mitul „nocivității” PSRM, promovate atâta timp de trustul PD. De fapt a ridicat mingea la fileul ACUM-ului, care a avut un motiv în plus pentru a-și explica mai ușor alianța cu socialiștii în fața propriului electorat.

2. 2 iunie 2019. Un Il-76 militar rusesc aterizează liber pe aeroportul internațional Chișinău. Imediat, de la Moscova decolează un Il-96-300, una dintre cele mai importante aeronave guvernamentale ruse. La bord Dmitri Kozak, persoană indezirabilă în Uniunea Europeană, introdus pe lista de sancțiuni europene în 2014, chiar alături de Dmitri Rogozin, fostul reprezentat al lui Putin pentru relațiile cu Chișinăul. Deși putea să-i aplice același tratament ca și lui Rogozin, în 2017, când avionul cu care venea la Chișinău a fost interzis în spațiul aerian românesc, Plahotniuc l-a lăsat pe Kozak să ajungă în Moldova.

Plahotniuc nu l-a interzis pe Kozak deoarece era sigur de devotamentul lui Dodon și nu a vrut să-l umilească pe ăsta din nou, când îi mai rămânea doar o săptămână până la punerea în aplicare a planului de bază – anticipate. Doar că vicepremierul rus a avut un discurs monumental la Președinție, parcă desprins din programul electoral al Blocului ACUM, determinându-i pe Maia Sandu și Andrei Năstase să facă ceva considerat inadmisibil până atunci – să meargă la întrevedere cu Kozak.

3. 2 iunie 2019. Plahotniuc merge și el la întâlnire cu Kozak. În încercarea de a zădărnici orice șansă de alianță ACUM-PSRM, îi propune vicepremierului rus acel plan în 4 puncte de federalizare, prin care a sperat că reintră în grațiile Moscovei și că-i face o ofertă atât de mieroasă trimisului lui Putin, că acesta îl va alege pe el în locul pro-europenilor. Doar că s-a vulnerabilizat și mai mult în fața rușilor, care au putut ulterior demonstra că cel care umbla cu federalizarea este tocmai Plahotniuc.

4. 7 iunie 2019. Plahotniuc insistă în cadrul discuțiilor cu Igor Dodon pe funcția de premier pentru el, chiar dacă primul i-a spus de nenumărate ori că socialiștii nu pot accepta. A făcut-o pentru că, chiar și atunci, Plahotniuc își dorea mai mult anticipate decât o coaliție cu PSRM, care era doar planul de rezervă. În schimb l-a eliberat pe Dodon de o corvoadă. Acesta a mers la Consiliul socialiștilor și le-a spus că nu există o înțelegere cu PD și că vor fi anticipate, lucru anunțat ulterior și jurnaliștilor.

5. 7 iunie 2019. Imediat după anunțul lui Dodon, Curtea Constituțională spune că au mai rămas doar câteva ore când mai poate fi creată o coaliție, transformând trei luni în 90 de zile. Această decizie, în mod cert arbitrară și ilegală și anunțată atât de târziu, a descalificat și mai mult instituția în fața partenerilor externi și a făcut ca toate deciziile anunțate în următoarele zile să fie privite în aceeași lumină.

Continuarea – AICI

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele