Creditul prin care o bancă din Danemarca vrea să „regenereze” piața imobiliară

225
2 minute de lectură

O bancă daneză oferă credite ipotecare cu dobândă negativă, ceea ce înseamnă că clienții sunt plătiți pentru cumpărarea de proprietăți cu bani împrumutați, relatează Mediafax, care citează Huffington Post.

Jyske Bank, a treia cea mai mare bancă independentă din Danemarca, a anunțat săptămâna trecută că potențialii cumpărători de locuințe pot lua o ipotecă pe 10 ani cu rată fixă, cu o dobândă de minus 0,5%.

Instituția financiară consideră că rata negativă a creditului va acționa ca o subvenție pe perioada rambursării, clienții plătind ceva mai puțin decât suma datorată inițial.

Măsura va stimula potențialii cumpărători să continue să investească în imobiliare, împrumutând într-un moment în care banii sunt mai ieftini ca niciodată în Danemarca.

Instituțiile financiare pot face bani chiar dacă ratele dobânzilor sunt negative. De exemplu, dacă o bancă împrumută de la banca centrală cu o rată a dobânzii de minus 1 la sută și oferă bani unui client cu minus 0,5 la sută, realizează o marjă de profit de 0,5%.

De asemenea, clienții vor trebui să plătească comisioanele asociate contului lor.

„Este un alt capitol din istoria ipotecii”, a declarat economistul Mikkel Høegh de la Jyske Bank, la o televiziune din Danemarca. „În urmă cu câteva luni, am fi spus că acest lucru nu va fi posibil, dar am fost surprinși din nou, din nou, iar acest lucru deschide o nouă oportunitate pentru proprietarii de case”.

Agenția Bloomberg a anunțat recent că Nordea Bank Abp din Finlanda va oferi în Danemarca credite ipotecare pe 20 de ani fără dobândă, iar ratele pe 30 de ani vor fi disponibile cu o dobândă de 0,5%.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele