VIDEO – Autoritățile ruse vor să evacueze satul în care a avut loc explozia rachetei experimentale

2015
2 minute de lectură

Apar noi detalii în cazul exploziei de tip nuclear de pe 8 august, survenită pe poligonul de testare a rachetelor din satul Nionoksa, în apropiere de orașul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk.

Locuitorii din Nionoksa (circa 450 de persoane) sunt rugați de autoritățile ruse să evacueze satul pentru două ore, transmite agenția de știri Rosbalt.

Operațiunea de evacuare se va desfășura miercuri, cu începere de la ora 04.00, însă caracterul ei nu este obligatoriu, conform sursei citate.

Oamenii vor fi evacuați cu un tren, urmând a fi duși, timp de două ore, într-o pădure. Motivul evacuării nu a fost făcut public, dar alte surse media susțin că este vorba despre colectarea de probe în urma exploziei.

Între timp, șeful administrației publice din Severodvinsk se află încă în vacanță, subliniază Rosbalt.

Nivelul radiațiilor

Nivelul radiațiilor în orașul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de poligonul militar Nionoksa, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma accidentului, a anunțat agenția rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă experimentală cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk.

Administrația orașului a anunțat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Anunțul făcut marți de Rosgidromet confirmă o creștere semnificativă a nivelului radiațiilor în urma accidentului, informează agenția Reuters, citând mass-media oficială rusă.

Potrivit Greenpeace, nivelul radiațiilor în zonă a crescut chiar și de 20 de ori.

Deși, inițial, autoritățile ruse au negat că incidentul ar fi unul de tip nuclear, ulterior, agenția atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect această ipoteză, transmițând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecțiune la „sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid”.

Luni, Rosatom a declarat că cei cinci specialişti care au murit în explozie lucrau la „noi arme” şi a promis că va continua testele „până la sfârşit”.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele