Cresc prețurile pe ”vicii”

Prețurilor produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice vor urca în 2019 cu 4,3% și cu 4,5% în 2020, conform estimărilor BNR.

1 minut de lectură

”Scenariul de evoluție a prețurilor produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice prevede dinamici anuale de 4,3% la finele anului curent, nivel revizuit ușor în jos față de Raportul precedent cu 0,5 puncte procentuale, și de 4,5% la sfârșitul celui viitor”, se menționează în ultimul Raport asupra inflației (mai 2019) făcut public de BNR la sfârșitul săptămânii trecute.

Pentru anul 2020 reevaluarea în sens ascendent, cu 1,7 puncte procentuale, survine pe fondul înglobării în prognoză a comportamentului istoric al operatorilor economici din acest sector privind creșterile prețului final, inclusiv pe fondul persistenței excesului de cerere format în economie.

Produsele din tutun au cunoscut majorării ample a accizei la începutul anului 2019. Astfel, calendarul inițial de stabilire a accizei, care presupunea creșterea acesteia cu 2% în fiecare an la data de 1 aprilie, a fost devansat prin aplicarea unui nivel cu aproximativ 8% mai mare de la 1 ianuarie 2019, stabilindu-se în același timp un cuantum mai ridicat ale acesteia în anii următori.

”În acest context, producătorii au operat două ajustări succesive de câte 50 de bani ale prețului pachetului de țigarete în primul trimestru al anului, puțin peste nivelul justificat de noua valoare a accizei,” arată comunicatul BNR.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele