Creștere salarială de două cifre în România, pentru al treilea an consecutiv

29
2 minute de lectură

Ciprian Dascălu, economist-șef ING România

Acesta este al treilea an consecutiv cu o creștere de două cifre, determinată de mărirea salariilor din sectorul public, care au urcat cu peste 20%.

2018 s-a încheiat cu o mărire a salariului mediu net cu 13,1%, sectorul public contabilizând o creștere  cu 20% a salariilor, față de nivelul de 11% înregistrat în sectorul privat. Iar politica salarială generoasă va fi continuată și în 2019, când se va înregistra o mărire cu 19% a salariilor, asumată prin proiectul bugetului de stat. Aceste politici vor alimenta așteptări de viitoare măriri de salarii, în condițiile în care sindicatele sunt susceptibile de a avea un comportament oportunist în anii electorali, fiind tot timpul gata de a cere și mai mult.

Și toate acestea au loc în momentul în care avem o piață a forței de muncă sub presiune, ce înregistrează cea mai scăzută rată a șomajului din toate timpurile, de 3,8% și o supraevaluare relativă a cursului de schimb, fenomene care deja își pun amprenta asupra sectorului productiv. Ocuparea forței de muncă a continuat să încetinească până la 1,6% pe an, în noiembrie 2018, față de o creștere medie de 3% în 2017, cu un maxim de 3,6% înregistrat în februarie 2016.

În vreme ce relația descrisă de curba Philips a slăbit în mod semnificativ, nu putem ignora cu adevărat neliniaritățile care ar putea să se schimbe de la un anumit nivel al salariilor. Pe de altă parte, crearea de locuri de muncă ar putea să fie de-acum încolo mai puțin favorabilă creșterii.

Toate aceste semnale indică o serie de condiții favorabile deprecierii leului.

Totuși, supraevaluarea monedei naționale, ce ar putea să treacă în creșteri de inflație, a fost până acum controlată de Banca Națională, care nu a permis o depreciere semnificativă a leului.

Ministrul finanțelor a dezvăluit că la următoare ședință a Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială, programată pentru 18 februarie, se va discuta despre măsurile băncii centrale pentru a impune stabilirea prețurilor în moneda locală, pentru o serie de bunuri și servicii plătite în lei, dar care se raportează la euro. În opinia noastră, acest lucru ar trebui să diminueze influența cursului de schimb asupra evoluției prețurilor naționale, dar obiceiurile vechi dispar greu. Măsuri de acest fel ar putea deschide calea către o schimbare semnificativă a funcției de reacție a băncii centrale.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele