Criza din Venezuela

578
5 minute de lectură

Spre finalul anilor ‘90, Venezuela era printre economiile având cel mai mare PIB/capita din America de Sud. Având una dintre cele mai ridicate rezerve de petrol din lume, cele mai mari companii de energie la nivel mondial desfășurau operațiuni în Venezuela. Astfel, din exportul de petrol, care reprezenta peste 95% din exporturile țării, Venezuela primea un flux continuu de valută din exterior.

Apoi, în 1998, Hugo Chavez, un fost ofițer de armată, a venit la putere. Pentru a se menține la putere, Chavez a implementat politici populiste, cum ar fi acordarea de subvenții populației. De asemenea, tot în această perioadă, Venezuela a vândut petrol la prețuri reduse către aliații săi din America de Sud, cum este Cuba, printr-o alianță cunoscută sub numele de Petrocaraibe. O perioadă, politicile populiste au fost susținute de evoluția prețului petrolului (în anii 2000, prețul petrolului fiind pe un trend ascendent).

Declinul, susținut de populism

În 2002-2003, opoziția a încercat, printr-o grevă generală, provocarea de alegeri prezidențiale anticipate. Din decembrie 2002 până în februarie 2003, angajații principalei companii din sectorul energiei din Venezuela, PDVSA, au intrat în greva generală. Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA) este o companie în domeniul petrolului și gazelor naturale deținută de stat, având activități de explorare, producție, rafinare și export. Din anul fondării, 1976, prin naționalizarea companiilor din industria de petrol, PDVSA a dominat industria de petrol și gaze naturale a Venezuelei. Ca urmare a grevei, producția de petrol a Venezuelei a scăzut la o treime, iar PIB-ul Venezuelei a scăzut în primul trimestru al anului 2003 cu 27%.

Ulterior grevei, Chavez a introdus o serie de măsuri populiste, cum sunt: plafonarea prețurilor, introducerea subvențiilor și naționalizarea activelor deținute de companiile străine, cum au fost proiectele de exploatare de petrol deținute de ExxonMobil și ConocoPhillips. De asemenea, ca urmare a grevei generale, au fost concediați mii de angajați ai companiei PDVSA.

În același timp, a condus țara către autoritarism: a preluat controlul asupra Curții Supreme, a hărțuit presa și a închis publicațiile independente, a naționalizat companii private și active ale străinilor.

Însă veniturile din exportul de petrol au scăzut dintr-o serie de motive.

O explicație a contracției exporturilor de petrol a fost exercițiul plafonărilor de prețuri, care au avut ca efect inhibarea investițiilor în industria de petrol și gaze naturale. În plus infrastructura deținută de stat, era învechită, iar în lipsa investițiilor, s-a deteriorat ceea ce a alterat și mai mult apetitul investitorilor.

CARACAS, VENEZUELA – FEBRUARY 12: A man climbs a streetlight during a demonstration of the Opposition leader and self declared acting president of Venezuela Juan Guaido at avenida Francisco De Miranda on February 12, 2019 in Caracas, Venezuela. Venezuelans are demanding the military forces to let humanitarian aid into Venezuela. (Photo by Edilzon Gamez/Getty Images)

O altă măsură cu efect devastator asupra producției de petrol a fost concedierea angajaților principalei companii energetice a țării, care a rămas fără specialiști. Nu în ultimul rând naționalizările companiilor străine, a avut ca efect scăderea exporturilor de petrol. Pe lângă faptul că a lipsit industria de tehnologie modernă, naționalizarea a generat sancțiuni internaționale asupra Venezuelei și închiderea anumitor piețe de export.

Ca urmare, producția de petrol a Venezuelei a scăzut treptat, în prezent fiind la mai puțin de jumătate din cea existentă la începutul anilor 2000.

Spirala tiparniței de bani

Pentru a susține cheltuielile publice populiste, în condițiile scăderii veniturilor din petrol, cauzate atât de reducerea producției interne, cât și de scăderea prețului petrolului pe piețele internaționale, Venezuela a printat bani, generând astfel inflație.

Primul șoc puternic a fost în 2008, când Venezuela a schimbat bolivarul cu bolivarul puternic, un bolivar puternic valorând 1.000 de bolivari vechi.

În anul 2014, prețurile internaționale ale petrolului s-au prăbușit, iar economia Venezuelei era în cădere liberă. Conform FMI, economia Venezuelei a scăzut cu 30% între 2013 și 2017.

Pe măsură ce tulburările sociale au crescut, noul președinte, Maduro, și-a consolidat puterea prin represiuni politice, cenzură și manipulare electorală. Iar în anul 2017, dictatura s-a consolidat: guvernul a emis o interdicție pe perioadă nedeterminată de desfășurare a protestelor, a încarcerat adversarii politici și a dizolvat Adunarea Națională. În mai 2018, Maduro și-a asigurat realegerea într-o cursă electorală considerată de Statele Unite ca nedemocratică.

Apoi, în august 2018, Venezuela a schimbat din nou moneda, înlocuind bolivarul puternic cu bolivarul suveran (soberano), un bolivar suveran valorând un milion de bolivari puternici.

Însă aceste măsuri nu au ajutat economia, rata inflației atingând în anul 2018 un milion la sută, fiind comparabilă cu perioadele de hiperinflație din Germania în anii ’20 și Zimbabwe în 2008. Pentru 2018, prognoza FMI este de scădere a PIB cu 18%. Colapsul politicilor economice ale guvernelor populiste din Venezuela, spirala inflaționistă în care a intrat piața sa ar trebui să fie un caz școală, care să tempereze impulsurile populiste. Prăbușirea economiei venezuelene este demonstrația, dureros de clară pentru poporul său, a ce se poate întâmpla atunci când un govern cheltuiește multe peste capacitatea sa de a plăti și refuză să accepte realitatea.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele