Croația: CE a probat ajutorul de stat pentru construcția și exploatarea unui terminal de gaze naturale lichide (GNL) pe insula Krk

46
1 minut de lectură

Comisia Europeană a găsit planurile croate de a sprijini construcția și exploatarea unui terminal de gaze naturale lichide (GNL) pe insula Krk a fi în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Proiectul va contribui la securitatea și diversificarea aprovizionării cu energie, fără a denatura concurența. Măsurile vor sprijini construcția și funcționarea unui terminal flotant de GNL, constând dintr-o unitate de stocare și regazificare plutitoare (FSRU) și conexiunile la rețeaua națională de transport a gazului.

Terminalul GNL este proiectat să transfere până la 2,6 miliarde de metri cubi pe an (bcm / an) de gaze naturale în rețeaua națională de transport din Croația începând cu 2021.

Costurile totale de investiții pentru construirea terminalului se ridică la 233,6 milioane EUR, din care o contribuție financiară directă de 100 de milioane EUR provine din bugetul statului croat. În plus, Croația va acorda o compensație tarifară denumită „taxă de securitate a aprovizionării”, care este finanțată prin taxe percepute de către operatorul de sisteme de transport de gaze, utilizatorilor de gaz, împreună cu tarifele de transport a gazului, în cazul în care veniturile din taxele legate de operarea terminalului nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile de operare.

Croația a notificat Comisiei contribuția financiară directă de 100 de milioane EUR, precum și taxa de securitate a aprovizionării. Ambele măsuri de sprijin implică ajutor de stat în conformitate cu normele UE.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele