CSM, întrunit de urgență din cauza protestelor magistraților

70
2 minute de lectură

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să se întrunească luni în ședință de urgență pe tema protestelor organizate de magistrați.

Decizia a fost luată după ce toți președinții și vicepreședinții de Curți de Apel și de tribunale au trimis scrisori CSM în care au spus că se delimitează de protestul magistraților și au cerut încetarea acestor proteste.

Șefii de instanțe și-au exprimat îngrijoarea față de ”escaldarea fără precedent a manifestărilor publice din partea unor judecători” și au cerut CSM să adopte măsuri pentru restabilirea autorității și prestigiului de care trebuie să se bucure corpul judecătorilor.

De asemenea, șefii de instanțe cer oprirea demersului judecătorului clujean, Cristi Danileț, de a se deplasa împreună cu o delegație la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Recent, am luat cunoştinţă şi de împrejurarea că domnul judecator Cristi Vasilică Dănileţ de la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, coordonează mai multe manifestări şi acţiuni publice, atât pe plan naţional, cât şi european, erijându-se într-un «aşa-zis» reprezentant al judecătorilor din România, acţiunile acestuia situându-se, de cele mai multe ori, în sfera unor demersuri cu conotaţii politice. Am luat, astfel, act cu îngrijorare de ultimul demers pe care, cu multă uşurinţă, domnul judecator Cristi Vasilică Dănileţ îl promovează în spaţiul public, respectiv de a se deplasa împreună cu o delegaţie de 30 de magistraţi la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu privire la situaţia justiţiei din România”, se spune în scrisoarea șefilor de instanțe.

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii și-a exprimat îngrijorarea față de modificarea legilor justiției prin ordonanțe de urgență în interval de doar câteva luni de la adoptarea legilor în parlament. De la adoptarea legilor justiției, în octombrie 2018, guvernul a adoptat cinci ordonanțe de urgență prin care modifică aceste legi. De asemenea, CSM a reclamat faptul că, în forma adoptată de guvern, OUG 7 conține prevederi care nu se regăseau în textul trimis Consiliului pentru avizare.

Magistrații vor protesta luni, atât la ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiție din București cât și în cursul zilei la nivel național față de refuzul guvernului de a abroga OUG 7/2019, adoptată de guvern fără consultarea CSM și a corpului de magistrați.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele