Cum afectează modificările aduse Codului penal cazuri precum cel de la Caracal

55
2 minute de lectură

Modificările aduse Codului penal ar putea ușura pedepsele pentru cei precum autorul crimelor de la Caracal. Funcționarii publici care nu își îndeplinesc îndatoririle de serviciu, precum intervenția în astfel de cazuri, ar putea scăpa de pedeapsă dacă CCR respinge sesizările pe Codurile penale, informează Mediafax.

Printre modificările notabile aduse Codului Penal se numără și eliminarea articolului despre neglijenţa în serviciu, care prevede: “Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Eliminarea articolului ar putea împiedica pedepsirea funcționarilor publici din autoritățile care intervin defectuos în astfel de cazuri.

De asemenea, o altă modificare controversată este diminuarea termenelor de prescripție a faptelor de la 10 ani, cât este în prezent, la 8 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 10 și 20 de ani și totodată de la 8 ani, cât este în prezent, la 6 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 5 și 10 ani.

În cazul în care Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, este condamnat la închisoare mai puțin de 10 ani, acesta ar putea fi eliberat condiționat după executarea a cel puţin o treime din durata pedepsei, iar în cazul pedepsei de peste 10 ani acesta ar putea fi eliberat dacă execută cel puţin jumătate din pedeapsă.

Curtea Constituțională va dezbate, luni, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Judecătorii CCR au amânat de șapte ori dezbaterea și pronunțarea pe sesizările de neconstituționalitate referitoare la codurile penale.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele