ALERTĂ Dan Andronic și Elena Udrea, retrimiși în judecată

47
3 minute de lectură

Procurorii anticorupție retrimit în judecată un dosar în care sunt vizați Elena Udrea și jurnalistul Dan Andronic, după ce instanța a restituit inițial cauza, în urma anulării unor probe (e-mailuri). În acest dosar, Udrea este acuzată de trafic de influență și spălare de bani.

„La data de 24 iunie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus retrimiterea în judecată a inculpaților: Udrea Elena-Gabriela, membru al Guvernului la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor; Andronic Dan-Cătălin, om de afaceri și jurnalist, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivt ursei citate, inițial, în faza de cameră preliminară, în 11 februarie, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus anularea unor probe (emailuri) și eliminarea lor de la dosar.

„În consecință, procurorii anticorupție au solicitat restituirea cauzei în vederea readministrării probelor anulate, lucru pe care l-au și făcut în contextul efectuării unei percheziții informatice”, mai arată DNA.

Inițial, cei doi au fost trimiși în judecată în 2017, în acest dosar.

„În cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații”, precizau procurorii la acel moment.

Sursa citată a mai arătat că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea ar fi preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

„Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos: că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute, mai spune DNA.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele