Dăncilă are o listă de întrebări pentru Iohannis

„Sunt multe, dar nu vreau să-l obosesc“

33
8 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Viorica Dăncilă a declarat, în conferința organizată înainte de cea a lui Klaus Iohannis, că are o listă de întrebări, în condițiile în care prezidențiabilul PNL refuză confruntarea directă. Una dintre întrebări este legată de eșecul intrării în Spațiul Schengen, informează Mediafax.

„Chiar dacă dl Iohannis nu dorește o dezbatere, nici cu mine, nici cu dvs, as vrea ca prin intermediul presei, prin intermendiul celor prezenți la dezbatere să răspundă la o serie de întrebări, nu pentru mine, dar pentru românii care așteaptă aceste răspunsuri. Întrebările se referă la activitatea lui Klaus Iohannis. Nu îl întreb <<ce ați făcut?>>, ci <<de ce nu ați făcut nimic, dl. Iohannis?>> pentru că singura preocupare a fost bifarea unui nou mandat. Cum v-ați simțit când ați primit salariul fără să faceți nimic pentru români? Chiar ați crezut că nu aveți nicio responsabilitate?“, a întrebat Viorica Dăncilă.

Prezidențiabilul PSD a avut întrebări legate de Spațiul Schengen și de imunitatea oferită de funcție.

„O promisiune pe care a făcut-o în campania din 2014. Atunci a promis că va renunța la imunitatea oferită de funcție. De ce i-ați mințit pe români? Nu ați renunțat. Eu nu am avut nevoie de imunitate în funcția de premier. De ce vă este frică să renunțați la imunitate? Nu cumva dosarele penale sau problemele cu justiția vă sperie?

O altă întrebare este legată de intrarea României în Schengen. la Summitul de la Sibiu, Iohannis a promis că România va intra în Schengen. Dl. Iohannis, vă asumați acest eșec al Politicii Externe? Știm că România îndepliniște tehnic toate criteriile pentru a intra în Spațiul Schengen și totui nu am intrat. Dumneavoastră ne-ați reprezentat, știți că e o decizie politică.

Nu știu dacă înțelegeți, domnule Iohannis, că românii nu trebui împărțiți în funcție de opiniile lor politice. Nu sunt de acord să îi jigniți nici pe cei din PSD, Pro România, PNL. Vă întreb – credeți că aceasta este atitudinea pe care trebuie să o aibă președintele tuturor românilor? Am văzut că a ieșit public de fiecare dată și cu un discurs extremist, antidemocratic și antieuropean a spus că PSD trebuie să dispară, primarii PSD trebuie să dispară. Dar atunci cum explicați protocolul pe care l-ați semnat cu Adrian Năstase între 2002 și 2004 tot cu PSD? Cum explicați faptul că în 2009 ați vrut să fiți premier din partea PSD? Să înțeleg că avantajul personal e mai important decât cel național? Că de fapt nu contează PNL, PSD, UDMR, decât cineva care să ofere confort sau susținere.

Sunt foarte multe întrebări, dar nu vreau să îl obosesc. Am văzut cât efort a făcut în cei 5 ani de mandat. Nu ne-ați lămurit de unde știu că trebuie să mă pregătesc pentru o dezbatere cu procurorii. Aceasta e justiția independentă pe care o doriți în România. Am văzut că ați intervenit în justiție, atunci când am cerut schimbarea șefului DIICOT, desființarea SIIJ. Aceasta este justiția independentă? Eu știu că abordarea unui președinte care ține la statutul de stat membru al UE, trebuie să fie garantul respectării drepturilor tuturor românilor. Ce ați făcut când au fost făcute abuzuri? Cum v-ați poziționat ca președinte?“, a continuat Dăncilă.

Abordare extremistă

Dăncilă a declarat despre contracandidatul ei, Klaus Iohannis, că este un președinte care vrea să acapareze toată puterea în statul român și respinge un dialog deschis cu presa, dorindu-și doar „guvernul meu și parlamentul meu“.

„Ce a făcut pentru români, ca să îi aducă acasă? Pentru că românii s-au săturat de lozinci, vor lucruri concrete. Ce a făcut Guvernul? Am implementat Guvernul Start Up Diaspora. Am implementat programe în agricultură și 1.600 de români s-au implicat în programul pentru tomate. Am facilitat votul pentru românii din Diaspora, și astfel pot vota timp de 3 zile. Am acordat manuale școlare, burse. Ce a făcut Klaus Iohannis? Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din Diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în State, unde avem cei mai mulți români, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit despre ce o să facă pentru ca ei să vină în țară“, a declarat Viorica Dăncilă.

„Sunt foarte multe lucruri de spus despre modul în care s-a raportat la România și români, despre ură, dezbinare, despre «Guvernul meu, Parlamentul meu, comisatul meu» despre un președinte care vrea să acapareze toată puterea în statul român. Despre un președinte care nu a avut un dialog deschis cu presa, sau care nu a acordat nici măcar un interviu. Vedem un președinte cu abordare extremistă, care nu înțelege că președintele nu este al unui partid politic, e președinte al tuturor românilor“, a mai spus Dăncilă.

„Un om laș și arogant“

Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis, prezidențiabilul PNL, că se ferește de dezbateri și că o astfel de confruntare ar fi arătat fiecare cum este. Totodată, Dăncilă susține că amândoi aveau datoria să facă un bilanț al activității lor.

„Klaus Iohannis refuză această confruntare, vrea doar o dezbatere cu cei pe care îi agrează, sfidând românii care l-au votat, dar și pe cei care nu l-au votat, pentru că președintele trebuie să fie al tuturor. Văd teama de întrebări și de adevăruri incomode. Am avut parte de jigniri și minciuni din partea lui Iohannis, o confruntare arăta cum suntem fiecare, cum suntem pregătiți pentru funcție și ce am făcut în fucția deținută până acum“, a declarat Viorica Dăncilă.

„Avem această responsabilitate față de cetățeni să venim cu un raport și propria viziune despre următorii 5 ani. Cu toate că văd că nu vrea confruntarea, văd un om laș și arogant, îmi fac datoria și vin bilanț“, a mai spus Dăncilă.

Iohannis a avut 25 de deplasări externe în 5 ani. S-a întors din SUA cu o șapcă și 3 poze

Candidata PSD a comparat deplasările externe pe care ea și Klaus Iohannis le-au avut pe timpul mandatelor de premier, respectiv președinte, precizând că din Statele Unite șeful statului s-a întors cu o șapcă și trei poze.

„Cred că avem datoria față de cetățeni să venim cu un raport asupra activității noastre. Văd un om laș și arogant, un om care nu poate explica ce a făcut cei cinci ani ca președinte“, a declarat Viorica Dăncilă.

Prezidențiabilul PSD a precizat că, în domeniul politicii externe, în cei cinci ani, Klaus Iohannis a avut 25 de deplasări externe și 40 de primiri la București.

„Nu am văzut nimic concret pentru România. Am văzut că s-a întors din SUA cu o șapcă și trei poze. Am văzut că a fost la Consiliul European, la Bruxelles, dar nu am văzut nimic despre Schengen, despre MCV, nu am văzut nimic pentru români și pentru România“, a completat fostul premier.

Viorica Dăncilă a precizat că a avut în mandatul său de premier 41 de vizite externe și 100 de primiri la București.

„Am căutat că în fiecare vizită să vin cu ceva concret pentru România, fie cu acordul pentru 5G, fie cu acordul pe energie nucleară din Statele Unite, fie cu contracte sau investitori din alte state membre ale Uniunii Europene sau state terțe. Mai mult decât atât, tot referitor la politică externă, președinția rotativa a Consiliului UE pe care România a deținut-o în primele 6 luni ale acestui an. Am pregătit temeinic preluarea preledinției, am deținut președinția din umbră pe timpul celei austriece. Am vorbit cu președintele Iohannis și i-am spus că avem dosare pregătite pentru fiecare minister, domeniu“, a completat prezidențiabilul PSD. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele