Dăncilă are toate motivele să mimeze și sprijinul PSD pentru Kovesi

224

Așa cum încercam să subliniez în numărul de săptămâna trecută, asistăm în această perioadă la o ofensivă de recalibrare a PSD pe scena politică, pe care social-democrații încearcă să o prezinte drept una de ieșire din epoca Dragnea, dar care, în esență, nu este nici pe departe așa ceva.

Nu mai reiau argumentele din editorialul anterior, întrucât câteva evenimente care s-au succedat în ultimele zile impun mutarea atenției spre traducerea lor.

Social-democrații nu au niciun motiv să renunțe la lupta lor pentru menținerea la putere, în măsura în care nicio altă dimensiune a spațiului politic nu le poate oferi ceea ce urmăresc tradițional: branșarea la resursele publice.

Din acest punct de vedere, este de așteptat să mizeze pe cartea numită Dăncilă cu o încăpățânare pe care am mai întâlnit-o doar când a fost vorba de modificarea legilor justiției.

Iar faptul că lucrurile se îndreaptă într-o asemenea direcție ne-o indică în primul rând ofensiva de imagine, fără precedent, a Vioricăi Dăncilă.

Premierul care odinioară nu ieșea din cuvântul Cârmaciului și nu care nici nu cuvânta neîntrebat a avut săptămâna asta mai multe intervenții publice în care a abordat toate problemele sensibile din jurul persoanei sale.

Mai mult, a avut chiar și două interviuri într-o singură zi, iar mesajele pe care le-a bifat indică din avion că avem de-a face cu o abordare coordonată (*aștept și unul în presa internațională, cred că e doar o chestiune de timp).

Dăncilă s-a rupt (retoric) definitiv de Dragnea, ne-a transmis că de azi înainte o vom vedea pe adevărată Viorica, nu a ocolit nici sensibila problemă a gafelor și, una peste alta, a ținut să prezinte ca pe un lucru indubitabil faptul că este noul lider al partidului, deci și că se vede mai mult decât un președinte ales la congres.

Congres care, prin prisma datei decise, vine să confirme faptul ca toate cărțile se fac acum pentru acest jucător surprinzător, numit Viorica Dancilă.

Miza cea mare este ca PSD să rămână pe linia de plutire, să se refacă până la locale, iar până atunci să țină strâns în mâinile sale cât mai multe dintre pârghiile de putere.

Una dintre ele este cea a Avocatului Poporului.

În cazul respectiv, operațiunea se va face cu toată discreția posibilă.

De ce? Ei bine, tocmai pentru că simpla tentativă de a-și proteja această redută intră deja într-un conflict de principiu cu ofensiva de imagine și PR a PSD, care presupune atenuarea sentimentelor de ură și a frustrărilor produse de acest partid.

Iar Victor Ciorbea este personajul care, alături de Tudorel Toader și Florin Iordache, trezește probabil cele mai pătimașe sentimente în rândul electoratului care a spulberat PSD la europarlamentare și la referendum.

A-l sprijini deschis pentru un nou mandat ar fi extrem de riscant pentru social-democrați. Cel puțin pentru moment.

Prin urmare, opoziția a sesizat corect și la timp faptul că PSD-ALDE adoptă politica pașilor mărunți, urmărind, în primă instanță, tergiversarea punerii în joc a mandatului său, pentru ca ulterior, când momentul propice va sosi, să forțeze rămânerea în funcție a lui Ciorbea cu riscuri asumate mult mai reduse.

Nu este exclus ca o anumită complicitate la acest efort să fi fost convenită deja între Victor Ciorbea și coaliția PSD-ALDE.

Cel puțin asta sugerează un interviu acordat de Ciorbea, chiar zilele trecute, site-ului reporterglobal.ro. Cu acea ocazie, și-a făcut cunoscută dorința de a continua la șefia Avocatului Poporului și, cu o precauție studiată, a întins câteva crenguțe de măslin contestatarilor săi de până acum, de la societatea civilă la partidele de opoziție, în special PNL.

La fel ca PSD, mai nou, Ciorbea însuși depune eforturi vizibile pe două planuri: încearcă să nu mai irite/ostilizeze pe nimeni, respectiv caută să atenueze din daunele deja create de propria prestație relației cu celelalte forțe din spațiul public.

Dacă moțiunea de cenzură va pica, șansele ca PSD și Avocatul Poporului să se bucure pe mai departe de parteneriatul lor cresc exponențial.

Iar acesta va fi unul dintre cele mai puternice argumente în favoarea tezei că ieșirea din epoca Dragnea a fost tot timpul doar o poveste de PR.

Dacă strategii PSD care o ajută pe Dăncilă să se reinventeze în planul imaginii publice vor lucra cu adevărat profesionist nu este exclus să asistăm la încă o piruetă amețitoare, dar extrem de inteligentă, de data asta pe cazul Kovesi.

Ar fi vorba, în speță, de găsirea unei formule de asumare și de către Guvernul de la București a candidaturii fostei șefe a DNA la cea mai înaltă poziție din Parchetul European.

Prin această mișcare Viorica Dăncilă ar putea obține răgazul necesar refacerii partidului – și de la o parte a publicului de aici, și de la partenerii strategici, care nu s-au sfiit să își arate sprijinul pentru Laura Codruța Kovesi, în ciuda poziției Executivului român.

După șocul Dragnea, PSD trece acum printr-o perioadă care cere câteva sacrificii ritualice, după formula scopul scuză mijloacele.

Dacă va reuși să le facă fără să se poticnească și să se piardă în detalii, atunci misiunea opoziției de a obține victorii la fel de decisive în viitoarele alegeri va deveni mult mai dificilă.

Printre altele, va obliga PNL și USR-PLUS să-și concentreze atenția și eforturile pe calitatea propriilor oferte electorale și, evident, pe rezolvarea propriilor vulnerabilități.

Iar pe Victor Ponta un PSD atât de șiret îl va face să fie încă și mai „nuanțat”, în pozițiile sale anti-PSD și cele privind apropierea de celelalte formațiuni de opoziție, decât a început să fie după ce campania electorală s-a încheiat.

Ceea ce, încă o dată, va îngreuna tentative dificile, precum preluarea puterii de la PSD-ALDE, dar și demersul asociat de forțare a alegerilor anticipate (două obiective în privința cărora opoziția riscă destul de mult dacă va da semne că abdică ori că mimează seriozitatea cu care ar trebui să le abordeze).

*Acest text a fost scris acum două zile, pentru ediția tipărită a Reporter Global. Între timp, Viorica Dăncilă, așa cum am anticipat, și-a făcut debutul și în presa internațională (Bloomberg), într-o ofensivă de imagine care merită privită în contextul mai larg al tentativei de menține PSD la putere pe termen lung.

Laurențiu Mihu
Laurențiu Mihu are o experiență de 14 ani în presa centrală. A început în 2005 la Evenimentul zilei, unde a fost reporter special și apoi coordonator al secției Investigații. În perioada 2008-2015 a activat la România liberă, unde a fost redactor-șef adjunct. Din decembrie 2015 până în februarie 2019 a fost redactor-șef adjunct la site-ul Digi24.ro. A mai colaborat cu G4Media.ro, iar în prezent coordonează site-ul revistei Reporter Global, partener exclusiv The Economist în România. Laurențiu a acoperit preponderent teme de politică internă și externă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele