Dansul pe sârma anticipatelor

18
7 minute de lectură

De câteva luni bune, partidele politice și președintele Iohannis execută, când împreună, când separat, un dans pe sârma anticipatelor, cu riscurile de rigoare și speranța unor câștiguri in extremis. Dacă în urmă cu două săptămâni președintele Iohannis recunoștea cu jumătate de gură că șansele de anticipate au scăzut sub 50 la sută, iată că subiectul revine în forță.

Foto: Bogdan Cristel

Guvernul Cîțu ar urma să fie respins de parlament. Potrivit unor surse convergente, social-democrații vor fi de această dată în sală, va fi cvorum, dar nu vor fi 233 de parlamentari care să îi acorde votul de învestitură. Sunt șanse mari ca votul să fie dat chiar la câteva ore după ce Curtea Constituțională se va fi pronunțat asupra ordonanței pe alegerile anticipate, adică pe 12 martie. Modelul a fost practicat și la votul guvernului Orban 2, care, ne amintim, nici nu a mai putut fi exprimat din cauza deciziei CCR care a stabilit că nu e în regulă ca premierul care cere învestitura să ceară de fapt… să fie respins.

Chiar dacă timpul nu curge în favoarea anticipatelor, partidele direct interesate nu renunță la idee. După cum adversarii scrutinului parlamentar înainte de termen folosesc orice mijloc de a-l combate. Călin Popescu Tăriceanu, de exemplu, invoca chiar coronavirusul drept motiv arhisuficient pentru amâna orice alegeri: „Japonia și Comitetul Internațional Olimpic iau în calcul amânarea Jocurilor Olimpice care ar trebui să înceapă pe 24 iulie și zeci de curse aeriene sunt anulate în fiecare zi.

În aceste condiții, cei care ar trebui să guverneze țara vor să pună de niște alegeri anticipate pentru parlament care, în mod normal, ar trebui să se desfășoare în toamnă, în speranța că vor câștiga niște locuri suplimentare în viitorul Legislativ și că se vor menține la putere, fără să le pese de eventuale consecințe. Pentru că, mergând pe logica lor, scopul lor scuză mijloacele pe care le folosesc.(…) Nu vreau să insist pe faptul că peste 90% din secțiile de votare din România se organizează în incinta școlilor și a doua zi după alegeri copiii și nepoții noștri merg în sălile prin care au trecut mii de oameni. Vă simțiți în siguranță pentru copiii noștri? Eu nu!”. Sigur că argumentele liderului ALDE pot fi combătute cu locul partidului său în sondaje, căci nimeni nu îl mai creditează cu vreun loc în următorul legislativ, dar, aparent, Călin Popescu Tăriceanu nu mai are puterea să încline vreo balanță. În schimb, PSD și UDMR da. Și USR. Care însă, cu toată alianța mai mult sau mai puțin armonioasă de la Primăria Bucureștiului, se războiește tot mai evident cu PNL. Cei de la USR au votat în comisii împotriva lui Lucian Heiuș, propus ministru al finanțelor, în timp ce parlamentarii de la PSD s-au abținut, de exemplu. Când în comisiile juridice Cătălin Predoiu mărturisea că are o curiozitate legat de felul în care îl vor vota sau nu cei de la USR, aliindu-se cu liberalii sau social-democrații, Stelian Ion i-a fluturat pe sub nas racolarea parlamentarilor PSD și cooptarea unor foști primari PSD. Ba chiar cei de la USR au început să joace cartea interesului național și nu mai insistă atât de hotărât cu anticipatele, vrând și să se extragă și nu prea dintr-un joc care începe să cam irite populația: „Noi credem că România are nevoie de stabilitate, mai ales din perspectiva eventualei crize din sistemul de sănătate. Dacă nu se poate constitui o majoritate parlamentară, care să susțină guvernul lui Florin Cîțu, înseamnă că se vor face pași către alegerile anticipate”, declara Dan Barna după întâlnirea cu premierul desemnat.

Foto: Bogdan Cristel

În fapt, spun unele surse, tot Curtea Constituțională va trebui să taie nodul gordian. Dacă pe 12 martie declară ordonanța anticipatelor neconstituțională, iar scad șansele, dacă nu… cresc. PSD și PNL nu mai au mult timp la dispoziție și trebuie să se decidă încotro o iau cu parlamentarele. După ce s-a fript cu CCR, Ludovic Orban se ferește din răsputeri să mai pronunțe cuvântul anticipate și asigură pe toată lumea că „PNL acționează în conformitate cu Constituția și în linia propriilor decizii”. Ambiguu e și Marcel Ciolacu: „Suntem pregătiți de anticipate, dar nu le înțelegem rostul cu trei luni înainte de cele la termen (…). Dau tot atâtea șanse anticipatelor câte au fost și până acum. Avem o criză politică forțată de președintele României și de PNL și nu înțelegem ce rost are această criză politică cu necesitățile cetățenilor”. Nuanțele se mai schimbă însă, căci sondajele arată că dansul pe sârma anticipatelor a început să îi cam irite pe români. Potrivit unui sondaj al IMAS pentru Europa FM, în ultima lună PNL a pierdut 7 procente, iar PSD a crescut cu 5 procente. Sigur, e doar o tendință de o lună, dar semnalul dinamicii este important pentru ambele partide.

Însă, chiar dacă decizia politică va fi de a declanșa alegeri anticipate, partidele vor trebui să rezolve rapid și cu multă imaginație problemele legate de proceduri. În primul rând, trebuie să se pună de acord de când curge termenul de 60 de zile în care parlamentul trebuie să nu acorde votul a două guverne consecutive: de la Orban 2 sau de la Cîțu. În al doilea rând, să rezolve termenul în care guvernul poate convoca anticipatele după eventuala dizolvare a parlamentului. În al treilea rând, trebuie să împace niște interese divergente care țin strict de calculele pragmatice ale fiecărui partid. UDMR nu acceptă cumulul parlamentarelor cu localele. PSD, dimpotrivă, numai sub această formulă ar accepta un scrutin înainte de termen. UDMR și PSD refuză categoric votul pe liste suplimentare, adică dacă ai domiciliul în Focșani, de exemplu, să poți vota la Constanța. Liberalii tocmai asta își doresc, căci în felul acesta ar mai face rost de un număr consistent de alegători. Cei de la PSD nu ar fi chiar deranjați de un scrutin în miez de vară, căci electoratul lor nu prea e mână largă la vacanțe cu iz turistic, în timp ce PNL exclude să se întindă cu alegerile după luna iunie. Și peste toate, mai e o chestiune controversată, de cumularea localelor cu parlamentarele. În 2012, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională comasarea localelor cu parlamentarele. Numai că atunci era vorba de altă situație, spun unii, iar termenele impuse de anticipate pot duce la simultaneitatea celor două scrutine, local și parlamentar.

Dansul continuă, iar pașii sunt încă tare complicați, dar nu imposibili… deocamdată.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele