Covid-19, un pericol real care trebuie tratat serios și de guvernanți

131
5 minute de lectură

Emoția provocată de frica de Covid-19 s-a intensificat și a depășit deja granițele abstracte ale definiției pandemiei. Covid-19 se răspândește rapid pe toate continentele și, surpriză, a intrat triumfal în Europa prin nordul bogat al celei mai îndatorate țări europene, după Grecia. O țară cu care suntem legați aproape ombilical prin milioanele de români care trăiesc și muncesc acolo, majoritatea având familiile în țară. Ca atare nu se pune problema dacă vom avea o epidemie declanșată de coronavirusul Covid-19, ci când, cât de mult se va extinde și cu ce consecințe. Sunt autoritățile române pregătite să gestioneze o epidemie, atât de înspăimântătoare pe cât este de misterioasă?

Urmărind prestațiile miniștrilor propuși în cabinetul Cîțu, încă nevotat la ora trimiterii ediției noastre la tipar, aș zice că da, suntem pe mâini bune. Ministrul sănătății este profesionist, lucid, înțelege ce se întâmplă și poate lua decizii inteligente și oportune. Un ministru de calibrul său profesional și intelectual îți dă un sentiment de siguranță. Marcel Vela, ministrul de interne, transmite, la rândul său, sentimentul că știe ce are de făcut și că va stăpâni situația. Până acum toată lumea, medici, specialiști și autorități centrale implicate par să fi luat în serios pericolul și să acționeze pentru a limita contagiunea. Lecția Chinei arată că nu atât tratamentele medicale, încă incerte, au stăpânit răspândirea bolii în toată țara, cât măsurile de gestionare locală a cazurilor de coronavirus.

Revenind însă la Italia, trebuie să observăm că, în pofida aparentei sale relaxări, țara are unul dintre cele mai eficiente sisteme de sănătate din Europa, în care populația are maximă încredere, lucru nu lipsit de importanță într-o epidemie care poate isteriza pe toată lumea. Italia a testat deja zeci de mii de persoane pentru a depista cazurile de infectare cu Covid-19 și așa se explică și numărul mare de îmbolnăviri raportate Multe alte state, inclusiv din Europa, care nu au cântărit cazuistica îmbolnăvirilor de gripă din acest an, ar putea să aibă, de fapt, statistici mai dramatice, o contaminare mai răspândită, care, la un moment dat, poate declanșa panică totală. Iată de ce francezii au închis Luvrul, elvețienii au amânat salonul auto, iar nemții târgul de carte de la Leipzig. Președintele Emmanuel Macron a avertizat, de altfel, că Franța intră într-o fază care va dura câteva săptămâni sau câteva luni, în care se vor lua măsuri de gestionare a Covid-19. Franța a înregistrat, până la ora trimiterii Reporter Global la tipar, patru decese și 212 cazuri de coronavirus detectate.

De ce este însă Covid-19 atât de dramatic de înspăimântător încât poate prăbuși piețe bursiere, poate dărâma afaceri și poate provoca o recesiune globală? Desigur specialiștii sunt rezervați și prudenți în estimările privind impactul coronavirus asupra economiei. Paul Donovan, economistul-șef al grupului financiar elvețian UBS, insistă să atenționeze că frica este motorul panicii și eventualul declanșator al unei recesiuni globale. Și totuși, Barbara Rockefeller, care conduce o casă de brokeraj pe piața valutară, a susține că pericolul special al acestui coronavirus stă ascuns în abilitatea lui de a se răspândi. Cu alte cuvinte, este extrem de contagios. Dacă nu se iau măsuri severe de limitare a mișcării libere a celor contaminați, aceștia pot răspândi extrem de rapid boala. „Oficialii guvernamentali din multe țări spun povestea că, chiar dacă sunteți contaminați de coronavirusul Wuhan, rata mortalității este de doar 1% și, prin urmare, șansele arată că nu este posibil să muriți. Acest lucru poate fi adevărat, dar nu este util. Vom avea în continuare milioane de morți”, a avertizat Rockefeller. Argumentul: dacă boala, care nu are vaccin și nu avea nici în următoarele luni, se răspândește rapid, atunci o rată a mortalității de doar 1%, mai mică decât indică statisticile Covid-19, poate face milioane de victime.

Dar Covid-19 poate face și victime politice. Președintele Trump, de pildă, expedia în urmă cu câteva săptămâni chestiunea Covid-19, spunând că se va stinge de la sine în martie, acum a îndemnat aproape agresiv Federal Reserve să-și taie dobânzile de politică monetară pentru a susține companiile listate la bursă. Mecanismul este simplu: majoritatea companiilor listate au și împrumuturi masive, multe luate prin obligațiuni listate și ele la burse, iar încetinirea economiei globale le afectează valoarea.  Acest coronavirus are toate ingredientele pentru a crea o criză economică globală, ar putea schimba obiceiuri împământenite de veacuri și ar putea arunca în șomaj milioane de oameni. Pentru o țară, cum e România, care-și bazează creșterea economică aproape exclusiv pe consum, o inhibare a consumului, provocată de carantină, de spaima de contaminare sau de nesiguranța pentru locul de muncă, scenariul unei crize globale poate fi dramatic. De aceea avem nevoie cât mai rapid de un guvern responsabil, profesionist și capabil să ia măsurile necesare evitării unei crize. O criză pentru evitarea căreia se iau acum măsuri severe în toate marile economii. Noi, cu un guvern interimar, cu miniștrii care dau extemporal la comisiile parlamentului și cu apăsarea emoțională a alegerilor, care provoacă un spectacol de împrăștieri de promisiuni iraționale imposibil de plătit, ne pregătim, dramatic și caragialesc, să ne prăbușim în criză. ■

[adrotate group="1"]
Articolul precedentDansul pe sârma anticipatelor
Articolul următorUn premiu și un pic de tristețe
Lidia Moise
Lidia Moise este jurnalist, comentator și realizator de televiziune cu articole publicate în presa română și internațională. A fost publicist comentator la Televiziunea Română, unde a realizat emisiunile Jurnal economic și Express Economic. A fost director executiv al săptămânalului Revista 22. A fost redactor șef adjunct la România liberă, a condus departamentul economic al agenției de știri Newsin, a colaborat cu postul de știri economice Money Channel. A condus secția economică a cotidianului Evenimentul zilei. Lidia Moise este comentator al agenției Xinhua pentru economia regiunii Central și Est Europene.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele