De ce pregătește Trump covorul roșu pentru Erdogan?

23
2 minute de lectură
Sursă: Wikimedia

Urmăriți-ne și pe Facebook

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este un vizitator nedorit în numeroase cercuri din capitala americană. La precedenta sa vizită, serviciul de pază turc a intrat într-o confruntare violentă cu grupurile de protestatari, într-o explozie de autoritarism.

În timpul decurs de la ultima sa vizită la Washington, sentimentele nu sunt mai bune. Incursiunea în nord-estul Siriei a consternat Congresul american, ca de altfel și decizia aliatului NATO de a achiziționa armament sofisticat rus, precum și amiciția lui Erdogan cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Cu toate acestea, Erdogan se poate aștepta să fie primit pe covorul roșu de către un președinte american atât de fascinat și atent cu liderii puternici, remarcă Stephen Collinson, jurnalist CNN acreditat la Casa Albă. Iar acest lucru îi va aduce lui Trump și mai multă ostilitate din partea unui Congres care deja crede că liderul de la Casa albă a fost manipulat să accepte intervenția Turciei în Siria. „Nu fi dur. Nu fi nechibzuit“, i-a scris Trump lui Erdogan, luna trecută, într-o scrisoare bizară în care îi cerea să nu ducă prea departe operațiunea militară.

Însă Trump va fi numai zâmbete, pentru că, după ce a permis producerea dezastrului umanitar împotriva aliaților kurzi ai Statelor Unite în regiune, își va asuma meritul de a fi salvat mii de vieți umane prin oprirea confruntărilor. Totodată, liderul american vrea să fie lăudat pentru retragere trupelor din fața primejdiei, deși un contingent redus va rămâne în regiune pentru a evita o reapariție a Statului Islamic.

Pe de altă parte, Trump ar putea vedea întâlnirea ca pe o oportunitate de amânare a audierilor privind suspendarea. Liderul de la Casa Albă va sta astfel alături de un lider străin acuzat de strivirea oricărei forme de opoziție și liberă exprimare, într-un moment în care el însuși este acuzat de abuz de putere. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele