De cine se teme premierul și ce măsuri de blocare a atacului a luat

48
2 minute de lectură
Rareș Bogdan și Ludovic Orban la sediul PNL București. Foto Bogdan Cristel

Premierul Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă că se teme de un atac din partea lui Călin Popescu Tăriceanu și, de aceea, a ales varianta angajarării răspunderii pe legea alegerii primarilor în două tururi.

Într-un interviu acordat duminică pentru Hotews, Orban a spus că cu o majoritate ostilă în Parlament, în Birourile Permanente, și cu riscul ca Avocatul Poporului (Renate Weber-ex ALDE) să atace ordonanța de urgență la Curtea Constituțională, a preferat varianta asumării răspunderii. Chiar dacă asta va însemna o moțiune de cenzură depusă de PSD, susținută de UDMR.

„Am ajuns la concluzia că e aproape imposibilă adoptarea proiectului în Parlament pentru că majoritatea din birourile permanente a făcut o șmecherie. Legea a fost trimisă la o comisie de cod electroral unde este o majoritate ostilă acestui proiect. Am ajuns la concluzia că nu puteam să adoptăm o ordonanță de urgență pentru că exista riscul să o atace Avocatul Poporului și să fie declarată neconstituțională”, a explicat premierul.

Moțiunea de cenzură este este o gură de oxigen pentru liberali, în demersal lor de a declanșa alegerile anticipate în condițiile în care Ludovic Orban nu este dispus să își dea demisia. Și atunci, singura modalitate care poate duce la căderea guvernului este moțiunea de cenzură.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă moțiunea va fi adoptată, are în vedere formarea unei alte majorități în Parlament, însă social-democrații nu vor înainta președintelui Klaus Iohannis o propunere de premier.

 Nici liberalii nu vor vota un alt guvern, spune Ludovic Orban: „Dacă ajungem în situația declanșării de alegeri anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern. Parlamentul actual eflectă vorul din 2016, iar opțiunile oamenilor sdunt radical schimbate acum”.

Pentru a pune capăt acestei situații, singura soluție o reprezintă alegerile anticipate, spune premierul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele