DE NEUITAT | Cum au reacționat liderii PSD și ALDE imediat după violențele din 10 august

200
5 minute de lectură

Imediat după violenele din Piața Victoriei, din 10 august 2018, liderii PSD s-au întrecut în declarații menite să pună responsabilitatea pentru dinamica acelor evenimente pe umerii civililor aflați în Piața Victoriei.

Mai mult, lideri de marcă ai Executivului și principalului partid de guvernare au mers până într-acolo încțât să vorbească de conspirații care aminteau fie de propaganda din perioada iunie 1990, fie de o așa-zisă implicare străină.

Liderul ALDe, Călin Popescu Tăriceanu, a jucat chiar cartea ironiei.

Câteva dintre declarațiile făcute la vremea respectivă, mai jos:

Liviu Dragnea, august 2018: „… Ce am văzut? Eu am văzut o tentativă de lovitură de stat eşuată. Asta am văzut. Asta se dorea. Asta se vorbea. Şi s-a văzut. Adică ceea ce a făcut Iohannis cu acel mesaj, acea postare pe Facebook iresponsabilă din partea unui şef de stat, să inciţi în continuare la violenţe exact în minutele în care fata jandarm era aproape linşată de nişte brute, de nişte animale. Ăia erau oameni, erau protestatari paşnici? Cei de la PNL şi USR au început să strige că să se ancheteze jandarmii, dar nu a zis niciunul despre incendiere, de cum luau bucăţi de caldarâm să arunce în jandarmi. A fost o organizare paramilitară foarte bine pusă la punct…”.

Viorica Dăncilă, declarație făcută în septembrie 2018 la Bruxelles, dezvăluită de europarlamntarul Ska Keller: ”A spus că se bănuiește că protestatarii au fost trimiși din afară și că erau drogați. Potrivit premierului, doamna Kovesi a fost demisă de președinte. Nu împărtășim această viziune. Ne-am exprimat îngrijorările în ce privește reforma sistemului judiciar, care ar putea încetini lupta anti-corupție dar și în legătură cu violențele poliției împotriva protestatarilor pașnici. Din punctul nostru de vedere, evoluțiile din România sunt periculoase deoarece ar putea face foarte dificilă sancționarea actelor de corupție”.

Viorica Dăncilă, fragment din scrisoarea trimisă lui Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans, august 2018:

„Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanţi care au instigat la acţiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forţare a cordoanelor de jandarmi şi de incendiere a unor obiective în spaţiul public.

în aceste condiţii, forţele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violenţelor în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar faţă de plângerile unor demonstranţi care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate.

Manifestaţia din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm şi la izolarea forţelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituţiilor statului, forţelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetăţenii faţă de agresiuni şi acţiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate.”

Carmen Dan, august 2018: „Orice om normal care a urmărit evenimentele a putut constata că intervenţia în forţă a fost justificată”.

Călin Popescu Tăriceanu, august 2018: „Cei mai mulţi dintre ei nu aveau o revendicare comună. Ca să nu spun că nu aveau niciun fel de revendicare, ci veniseră aşa, ca la un fel de spectacol monden sau acţiune mondenă”.

Comunicat de presă remis de PSD, august 2018: „Cetăţenii României, mai ales participanţii de bună credinţă la aceste manifestaţii, au dreptul să ştie întreg adevărul din spatele acestor mişcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor şi intoxicărilor publice, cine a plătit şi cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacţii emoţionale împotriva instituţiilor statului român şi a ordinii constituţionale”.

Codrin Ștefănescu, august 2018: „O manifestație civică organizată de niște români din Diaspora a fost deturnată de niște grupuri bine constituite și transformată într-una violentă, fără precedent. Sunt siderat. Am văzut la televizor Bucureștiul în flăcări. Eu cer următorilor oameni să-și asume o parte din răspundere: lui Iohannis, pentru comunicatul pe care l-a dat vis-a-vis de jandarmerie, lui Orban care a incitat la participarea agresivă la acest miting, lui Barna și lui Cioloș, care au acționat în interesul lor de a obține cât mai multe voturi. Am observat cu toții că în bătălia pentru scaunul de la Cotroceni nu mai există nici limite, nici scrupule, nici umanitate, nici românism. Este o ferocitate și o totală lipsă de scrupule. Violențele și bestialitate cu care a fost bătută acea femeie jandarm… Aceste lucruri cu siguranță vor fi rezolvate de persoanele îndreptățite. Au fotografii, filme și vor fi trași la răspundere cei care au făcut acel lucru. Ne-am îngrozit cu toții”. 

Laurențiu Mihu
Laurențiu Mihu are o experiență de 14 ani în presa centrală. A început în 2005 la Evenimentul zilei, unde a fost reporter special și apoi coordonator al secției Investigații. În perioada 2008-2015 a activat la România liberă, unde a fost redactor-șef adjunct. Din decembrie 2015 până în februarie 2019 a fost redactor-șef adjunct la site-ul Digi24.ro. A mai colaborat cu G4Media.ro, iar în prezent coordonează site-ul revistei Reporter Global, partener exclusiv The Economist în România. Laurențiu a acoperit preponderent teme de politică internă și externă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele