Debarcarea în Normandia. Reacția lui Putin după ce nu a fost invitat la comemorarea bătăliei

32
2 minute de lectură

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că „nu este o problemă” că nu a fost invitat la ceremoniile de comemorare a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia, la care au participat numeroși lideri internaționali, inclusiv liderul de la Casa Albă, Donald Trump, informează postul BBC News, potrivit Mediafax.

Vladimir Putin, care a participat ultima oară la cea de-a 70-a aniversare, în 2014, a declarat că oricum este suficient de ocupat cu evenimenmte din Rusia.

„De asemenea nici noi nu invităm pe toată lumea la fiecare eveniment. De ce ar trebui să fiu invitat peste tot”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Afirmațiile lui Vladimir Putin vin la o zi după ce Ministerul de Externe de la Moscova a insistat că importanța Debarcării din Normandia nu ar trebui exagerată, afirmând în schimb că victoriile sovietice au avut un rol decisiv în ceea ce privește înfrângerea Germaniei naziste.

Debarcarea din Normandia nu a avut un impact decisiv asupra rezultatului celui de-al Doilea Război Mondial și Marelui Război pentru Apărarea Patriei. A fost predeterminat ca urmare a victoriilor Armatei Roșii, în special la Stalingrad (finalul anului 1942) și Kursk (mijlocul anului 1943)”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Uniunea Sovietică a înregistrat peste 25 de milioane de decese în cursul confruntărilor de pe teatrul de război răsăritean al ultimei conflagrații mondiale, campaniile de pe acest teatru purtând în Rusia numele de Marele Război pentru Apărarea Patriei.

În momentul debarcării aliate în Normandia, Uniunea Sovietică era de aproape trei ani în război cu forțele germane, reușind treptat să împingă linia frontului înapoi spre Germania. Totuși, în urma deschiderii fontului din Italia (din iulie 1943) și Normandia (iunie 1944), Germania a trebuit să retragă numeroase divizii de pe frontul de est.

1 COMENTARIU

  1. Da, a fost inca un gest lipsit de fair-play din partea occidentalilor care uita ca in ambele războaie mondiale rușii, așa cum au fost ei, i-au ținut in șah pe germani pana au debarcat americanii. Si, fara contribuția sovietica, nici americanii nu puneau piciorul in Europa…

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele