Deputat: Ministerul Dezvoltării îi va informa pe primari că banii din PNDL au fost epuizați

194
3 minute de lectură

Președintele Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, deputatul PNL Florin Roman, a declarat vineri că primarii vor fi anunțați de epuizarea banilor din Programul Național de Dezvoltare Locală și a solicitat premierului Viorica Dăncilă deblocarea finanțării investițiilor, informează Mediafax.

”În calitate de președinte al Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, am fost informat că săptămâna viitoare, MDRAP urmează să transmită notificări către primarii, prin care anunță că banii pentru Programul Național de Dezvoltare Locală sunt aproape epuizați la mijlocul anului. Mai exact, vorbim de o notificare în care se spune alb pe negru că a fost atins procentul de 80% din totalul creditelor de bugetare, pentru PNDL, alocate în acest an. Adică s-a ajuns la fundul sacului și nu mai sunt bani pentru lucrările în execuție. Solicitarea MDRAP de suplimentare a sumelor s-a lovit de zidul numit, Eugen Orlando Teodorovici care a repartizat doar 25% din ce a cerut Ministerul Dezvoltării pentru anul 2019. Gestul pare premeditat, având în vedere că un draft de HG în acest sens este întocmit încă din luna aprilie”, se arată în comunicatul de presă al deputatului Florin Roman, remis, vineri, Mediafax.

Deputatul PNL a declarat că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ”folosește argumentul financiar și în jocul politic de la congresul PSD”.

”Decizia deblocării celor peste 15000 de proiecte derulate pe PNDL 1 și 2 sta in pixul lui Teodorovici, care folosește argumentul financiar și in jocul politic de la congresul PSD. Mesajul transmis primarilor PSD este simplu: “Votați cu mine la congres va dau bani, nu ma votați, nu primiți bani!”. PNL a atras atenția in nenumărate rânduri ca PNDL este un instrument util administrației publice locale, atât timp, cât modalitatea lui de aplicare se tine departe de jocuri politice. Am mai spus ca sumele alocate pentru anul in curs nu vor fi suficiente.”, a adăugat Florin Roman.

Florin Roman a mai declarat că blocarea celor aproximativ 15,000 de șantiere va duce la ”un faliment total al PNDL”.

”Sper ca ministrul Teodorovici sa înțeleagă că desele lovituri aplicate primăriilor, mai întâi prin așa-zisa revoluție fiscală care a tăiat bugetele locale, apoi prin trecerea cheltuielilor sociale, în totalitate în sarcina autorităților locale, nerespectarea angajamentelor asumate pentru primele 3 luni ale anului, este deja prea mult. Blocarea celor circa 15000 de santiere, alimentări cu apa, canalizări, poduri, podețe, străzi interioare, în mijlocul anului ar însemna un faliment total al PNDL. Proiectele începute nu pot fi finalizate din bugetele locale mai ales in conditiile existentei contractelor de finantare cu conditii clare, pentru că acum toți banii merg în partea socială”, a mai declarat deputatul PNL.

Acesta solicită premierului Viorica Dăncilă deblocarea finanțării investițiilor.

”Solicit primului-ministru Viorica Dancila, chemarea urgentă la ordine a ministrului de finanțe și deblocarea finantarii investițiilor! Altfel, doamna prim-ministru veți rămâne in istoria României ca fiind premierul care a pus cruce PNDL, premierul care a lăsat țara in noroaie! Nu va jucati cu focul! PNL solicita ca degraba, inainte de rectificarea bugetară, guvernul sa se țină de cuvântul dat primarilor și să nu blocheze investițiile începute sau în curs de finalizare.”, a conchis președintele Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele